9 april 2022 - 18:20 - Marokko
De directeur van de Franse school Lyautey in Casablanca is bezorgd over het wijdverbreide gebruik van psychotrope middelen in de vorm van capsules en elektronische sigaretten in de buurt van scholen. Het verschijnsel neemt toe en brengt de gezondheid van de leerlingen in gevaar, aldus het schoolhoofd. Hij doet een beroep op de ouders om hun verantwoordelijkheid te nemen.
In Marokko komen steeds meer leerlingen in aanraking met bedwelmende middelen. Het verschijnsel breidt zich uit tot de jongsten. Alle belanghebbenden, ouders, leerkrachten en zelfs autoriteiten op verschillende niveaus, moeten er meer aandacht aan besteden. Een lerares van de middelbare school Lyautey in Casablanca schreef een brief aan de ouders van leerlingen waarin zij hen vroeg hun kinderen bewust te maken voor de schadelijke gevolgen van deze situatie. "Dit zijn gevallen die verband houden met zeer giftige psychotrope stoffen in de onmiddellijke omgeving van onze scholen. Ze worden gebruikt in de vorm van elektronische sigaretten of capsules", waarschuwt het schoolhoofd.
Lees ook: Zorgen in Marokko over drugssnoepjes
De directeur wijst erop dat ouders zich zorgen moeten maken over het verslavingsgedrag van hun kinderen, vooral als het gaat om nieuwe drugs die schadelijke en soms onomkeerbare gevolgen kunnen hebben voor de geestelijke ontwikkeling. Sommige ouders namen de waarschuwing serieus en besloten hun kinderen in de gaten te houden, maar deze strategie heeft geen vruchten afgeworpen. Jongeren zijn tegenwoordig veeleisender en eisen hun recht op vrijheid op, dit terwijl dealers voortdurend hun methoden om het ouderlijk toezicht te omzeilen veranderen.
De dealers vermijden de verkoop van drugs in scholen omdat zij bang zijn door de leraren gecontroleerd te worden. De drugs worden ofwel verkocht door studenten die zich bevoorraden bij hun leveranciers, ofwel door mensen die niet opvallen. Volgens een bron die Le Matin heeft gecontacteerd, slagen studenten erin deze mensen te herkennen ondanks hun vermommingen. Ze geven zo een persoon de naam "Papa Noël" (kerstman).
Lees ook: Zorgwekkend cocaïnegebruik in Marokkaanse scholen
Psychiater en psychoanalyticus Mohamed Hachem Tyal bevestigt dat dit verschijnsel zich verspreidt en bestreden moet worden. "Jongeren kopen in de directe omgeving van de school. Dit is een realiteit die niet kan worden genegeerd en serieus moet worden aangepakt," merkt hij op. Hij is van mening dat "drugs van welke aard dan ook nog steeds gevaarlijk zijn voor jongeren. Het idee dat de consumptie van tetrahydrocannabinol een onschadelijke drug is, moet worden losgelaten, aangezien er in dit land al generaties lang veel plantages zijn. Bovendien mogen we niet vergeten dat de papaver, waaruit heroïne wordt gewonnen, ook een plant is", legt hij uit.
Tetrahydrocannabinol is "uiterst gevaarlijk omdat het de cognitieve vermogens en zelfs de intelligentie van mensen aantast," waarschuwt hij. Voor Hachem Tyal is het belangrijk dat ouders en scholen de handen ineenslaan om een einde te maken aan dit fenomeen, dat de toekomst van kinderen in gevaar brengt. "Scholen moeten door voorlichting bewust worden gemaakt van de risico’s en de gevolgen, en er moeten adviescentra worden opgezet om hulp te bieden".
Lees ook: Drugs en alcohol in Marokkaanse scholen
De grootste bijdrage aan deze strijd moet komen van de ouders, door een vertrouwensrelatie op te bouwen met hun kinderen om te voorkomen dat zij slechte "vrienden" maken.
Iran wil banden met Marokko herstellen
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger (video)