24 november 2020 - 21:00 - Economie
Elektriciteitsdiefstal kost de Marokkaanse overheid veel geld. Dit blijkt uit het antwoord van de minister van Energie en Mijnen, Aziz Rebbah, op een vraag over de energietransitie en energie-efficiëntie van het koninkrijk.
De minister zegt dat Marokko op jaarbasis 1,2 miljard dirham aan inkomsten misloopt door de diefstal van elektriciteit. De algehele productie van elektriciteit in het koninkrijk is dit jaar met 6,6% gedaald. Volgens Rebbah is dit te wijten aan een teruglopende vraag naar energie die wordt veroorzaakt door de gevolgen van de coronacrisis. Hierdoor is ook de verkoop van energie in het tweede kwartaal van 2020 met 4% gedaald.
Verder liet Rebbah weten dat er een bedrag van 50 miljard dirham zal worden geïnvesteerd in duurzame energie en dat er 53 miljard dirham wordt uitgetrokken voor lopende energieprojecten. Ook heeft het ministerie van Energie en Mijnen 30 miljard dirham toegewezen aan de versterking van het elektriciteitstransmissienetwerk. Van dit bedrag zal 2,4 miljard dirham besteed worden aan de stroomvoorziening van de stad Dakhla in het zuiden van het land.
Volgens de minister gaat het met de energiesector een stuk beter dan voorheen. Zo’n 37% van de totale Marokkaanse elektriciteitsproductie wordt opgewekt met hernieuwbare bronnen. In 2019 werd er voor 600 miljoen dirham aan elektriciteit geëxporteerd. Omdat Marokko in 2009 nog een elektriciteitstekort van 15% had, is er in datzelfde jaar een nieuwe energiestrategie gelanceerd. Dit heeft geresulteerd in een huidig elektriciteitsoverschot van 20%. Ook meldde Rebbah dat er op dit moment ongeveer 600 bedrijven actief zijn in Marokko die gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen.
Marokkaanse Muay Thai-vechters in actie op ONE-gala
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Spaanse bedrijven dreigen Marokko te verlaten
X-Links energieproject Marokko-VK in gevaar
Franse gigant verplaatst banen naar Marokko
Marokkaanse dirham groeit fors
Concurrent Ikea vestigt zich in Marokko
Nieuwe luchtvaartalliantie Marokko en China
Ryanair verdubbelt ambitie in Marokko