Zoeken

Kan Marokko de energiecrisis in Europa oplossen?

10 mei 2023 - 21:00 - Marokko

©

Marokko wil tegen 2030 ruim de helft van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen en een groot deel daarvan via onderzeese kabels naar Europa exporteren. Zal het koninkrijk de prioriteit geven aan export ten koste van de lokale vraag?

Met onder meer de ambitieuze projecten zoals het zonne-energiecomplex Noor-Ouarzazate en het project voor de aanleg van de langste onderzeese kabel ter wereld (3800 km) tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk, koestert Rabat grote dromen voor hernieuwbare energie. Ook al wordt overwogen om die energie naar Europa te exporteren, om het continent uit haar huidige energiecrisis te helpen. "Ik denk dat Marokko de beste kans biedt om het Europese continent uit zijn huidige afhankelijkheid van Russisch gas te halen," vertelt Moundir Zniber aan de BBC. Zniber is een Marokkaanse ondernemer in de energiesector en baas van Gaia Energy, een van de leiders van de hernieuwbare energie revolutie in Marokko,. Volgens hem beschikt het koninkrijk over een van de beste zonne- en windbronnen ter wereld. "Wat groene waterstof betreft, ontwikkelt ons bedrijf zes projecten die in 25% van de behoeften van de Europese Unie kunnen voorzien", voegt hij eraan toe.

Lees ook: Marokko wil groene waterstof exporteren naar EU

Maar heeft het zin om groene stroom te exporteren voordat alle behoeften van Marokko door hernieuwbare energiebronnen worden gedekt? De "prioriteit" moet zijn dat Marokkanen toegang krijgen tot de "goedkoopste" groene energie, antwoordt minister Leila Benali van Energietransitie en Duurzame Ontwikkeling, wanneer haar naar de kwestie wordt gevraagd. Volgens haar is het ook noodzakelijk om gebruik te maken van de "historische kans" om de Europese energiemarkt te betreden, omdat dergelijke mogelijkheden een stimulans kunnen zijn voor particuliere investeringen, waaraan een groot gebrek is.

Lees ook: Mohamed Bellahrach, Marokkaanse spion in corruptieschandaal Europarlement

Moez Cherif van de Wereldbank vindt dat Marokko de twee moet doen, zowel de export van hernieuwbare energie verhogen als de productie voor binnenlands gebruik opvoeren. "Idealiter zouden we beide moeten doen," zegt hij. Hajar Khalmichi, klimaatactiviste en lid van het Mediterranean Youth Climate Network, deelt deze mening niet. Haar wens is dat Marokko in al zijn binnenlandse energiebehoeften voorziet door middel van hernieuwbare energie, alvorens te denken aan export. Volgens haar schiet de ambitie van Marokko om 52% van zijn elektriciteit met hernieuwbare energie te produceren, niet op. Bovendien is er te weinig discussie over waar de rest vandaan komt, nu het land probeert zijn afhankelijkheid van zijn elektriciteitscentrales (gas, olie en kolen) te verminderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team