13 oktober 2021 - 12:40 - Economie
De sterke stijging van de broodprijs in Marokko is een rechtstreeks gevolg van de situatie op de wereldmarkt, aldus deskundigen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).
Marokkanen zijn al enkele weken zeer verontwaardigd over de stijging van de broodprijzen. Als verklaring voor de situatie, noemde de FAO de stijging van de internationale voedselprijzen, waarbij zij verklaarde dat de prijs van graan vorige maand met 41% is gestegen ten opzichte van 2020.
Lees ook: Hierdoor betalen Marokkanen hun brood duurder
Abdolreza Abbassian, hoofdeconoom bij de FAO, verklaarde in dit verband dat "hoewel de wereldgraanproductie in 2021 naar verwachting een record van 2800 miljoen ton zal bedragen, het volgens de nieuwe prognoses van de FAO niet zal volstaan om te voorzien in de verwachte consumptiebehoeften voor het verkoopseizoen 2021-2022".
Een situatie die ongetwijfeld zijn weerslag zal hebben op Marokko, een belangrijke importeur van tarwe, maar ook een belangrijke consument vanwege de hoge nationale vraag. Voorlopig vraagt de consument zich af of de prijs van brood, die nu reeds geraakt is, opnieuw zal stijgen. Zullen de bakkerijen de inflatie doorberekenen in dit basisvoedingsmiddel?
Lees ook: Verenigingen waarschuwen voor kwaliteit Marokkaanse brood
De prijs van brood van zachte tarwe is echter ongewijzigd gebleven, aangezien de Marokkaanse staat via het Compensatiefonds het verschil bij een prijsstijging dekt.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden