15 februari 2022 - 11:40 - Economie
Marokko bezit 75% van de fosfaatreserves in de wereld. Fosfaat is een mineraal dat in kunstmest wordt gebruikt en de uitvoer van dit product helpt dan ook mee de honger in Sub-Saharaans Afrika te verminderen. Maar de rol van het koninkrijk in het behoud van de voedselzekerheid in Afrika wordt bedreigd door de stijgende energieprijzen en de klimaatverandering, zo blijkt uit een rapport van het Middle East Institute (MEI).
Marokko beschikt over ongeveer 75% van de fosfaatreserves in de wereld. In 2020 had het koninkrijk zo’n 50 miljard ton van dit gesteente in reserve. Het land heeft een aantal decennia geleden de keuze gemaakt om één van ’s werelds grootste kunstmestproducenten te worden, door niet enkel de grondstof te exporteren. Zo had de OCP groep in 2020 54% van het marktaandeel van de export van meststoffen naar Afrika in handen. Het staatsbedrijf is aanwezig in twaalf Afrikaanse landen, waaronder Nigeria, Ghana, Ivoorkust en Senegal.
Lees ook: Marokkaanse aardgasverbruik stijgt sterk in komende 20 jaar
Volgens Michael Tanchum, senior fellow bij het Afrika-programma van de Europese Raad voor Buitenlandse Betrekkingen, non-resident fellow bij het Middle East Institute in Washington en auteur van het rapport, heeft Marokko zijn ambities opgeschroefd en is het geëvolueerd naar een "hoeder van de wereldvoedselvoorziening". Meer dan 630.000 boeren hebben geprofiteerd van een OCP-programma met de naam Agribooster, dat de gewasopbrengsten aanzienlijk heeft verhoogd. De maïsopbrengst in Nigeria is met 48% gestegen en de gerstopbrengst in Senegal met 63%, aldus het rapport.
Lees ook: Marokkaans staatsbedrijf OCP en Israëlische ICL bundelen krachten voor duurzame ontwikkeling
"Marokko realiseert indrukwekkende stijgingen van de landbouwopbrengsten in heel Afrika, en voorkomt daarmee dat de voedselcrisis van het continent verergert," vertelt Michael Tanchum aan DW. Het rapport wijst ook op de energie- en waterintensieve processen van fosfaatwinning en kunstmestproductie. Die zijn verantwoordelijk voor het verbruik van ongeveer 7% van Marokko’s jaarlijkse elektriciteitsproductie en 1% van zijn waterreserves.
Lees ook: Marokko heeft een zware concurrent voor fosfatensector
De pandemische blokkades van de afgelopen twee jaar hebben de aanvoer van aardgas beperkt. Als gevolg daarvan zijn de prijzen de hoogte ingegaan. De prijsstijgingen hebben "een vicieuze cirkel van stijgende meststof- en voedselprijzen" op gang gebracht, die niet alleen gevolgen heeft voor de kosten van de fosfaatproductie, maar ook een nieuwe golf van hongersnood dreigt te veroorzaken in Sub-Saharaans Afrika, aldus de beleidsmedewerker verbonden aan het Afrika-programma van de Europese Raad voor Buitenlandse Betrekkingen.
Van Dubai tot Antwerpen: de val van cocaïnehandelaar Youssef Ben Azza
"Escobar van de Woestijn": huwelijksakte Latifa Raafat zorgt voor verwarring
Flinke blunder voor Hakim Ziyech (video)
Algerije stuurt Marokkaanse jongeren terug via landgrens
Verkrachting Franse advocate in Casablanca: zonen Marokkaanse elite verdacht
Marokko haalt oude taxi’s in van de weg
BIM opent megaplatform in Marrakech
Marokko exporteert auto’s naar ruim 70 landen
VS stuurt ondernemers naar Marokko om export te vergroten
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL