2 september 2022 - 19:00 - Marokko
De weigering van Rabat om de Marokkaanse imam Hassan Iquioussen op zijn grondgebied toe te laten, heeft de betrekkingen tussen MarokkoMarokkoen Frankrijk vertroebeld. Aan de oorsprong van de aanvaring ligt de vernedering die vele Marokkanen, ook ambtenaren, ondergaan bij het aanvragen van een Schengenvisum.
Rabat heeft woensdag bekendgemaakt dat Marokko de uitwijzing van de imam niet zal toestaan. De Franse premier Elisabeth Borne zei op donderdag dat minister Gérald Darmanin van Binnenlandse Zaken de uitwijzing van de fundamentalistische imam met de Marokkaanse ambassadeur zou bespreken. In een interview met France Inter erkende Borne het gebrek aan overleg met Marokko over de kwestie en bevestigde ze dat de uitzetting van Iquioussen "een unilaterale beslissing van Frankrijk" is. Iquioussen wordt beschuldigd van antisemitische uitlatingen en een "systematisch discours over de inferioriteit van vrouwen".
Lees ook: Imam Hassan Iquioussen "spoorloos"
Volgens bronnen dichtbij de Marokkaanse autoriteiten kan de intrekking van de consulaire toestemming voor de uitzetting van de Marokkaanse imam grotendeels verklaard worden door de Franse maatregel om de visa voor Marokkanen te beperken. Een beslissing van president Emmanuel Macron in 2021, nadat Marokko, Algerije en Tunesië weigerden om mee te werken aan de terugkeer van hun onderdanen die veroordeeld zijn, of zich illegaal in Frankrijk bevinden.
Hassan Iquioussen werd 58 jaar geleden in Frankrijk geboren, maar beschikt niet over de Franse nationaliteit. Dinsdag bekrachtigde de Raad van State het besluit van de minister van Binnenlandse Zaken om hem van het Franse grondgebied te verwijderen. Begin augustus verkreeg hij nog van de Parijse rechtbank van eerste aanleg een opschorting van de uitwijzing. Sinds dinsdag wordt de Marokkaanse imam vermist. Hij zou zijn toevlucht hebben gezocht in België.
Lees ook: België: uitwijzing Imam Toujgani signaal aan Marokko?
"Hassan Iquioussen bevindt zich niet meer op Frans grondgebied en als hij er wel nog was, zou het uitwijzingsbesluit dat door de Raad van State is bekrachtigd gewoon worden uitgevoerd", aldus de Franse premier. De affaire, die de betrekkingen tussen Frankrijk en Marokko vertroebelt, komt slechts een paar dagen na het bezoek van Macron aan Algerije op 25 augustus, waar de Franse president aankondigde dat het visumbeleid zal worden herzien om meer Algerijnen toe te laten tot Frankrijk.
Leerling doodgestoken bij school in Tanger
Geen Marokkaanse olijfolie in wereldtop 100
Ryanair vliegt naar Dakhla: Algerije boos
Doden bij crash vliegtuig Marokkaanse luchtmacht
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Leerling doodgestoken bij school in Tanger
Geen Marokkaanse olijfolie in wereldtop 100
Ryanair vliegt naar Dakhla: Algerije boos
Doden bij crash vliegtuig Marokkaanse luchtmacht
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk