30 augustus 2011 - 09:00 - Wereld
De toetreding van Marokko tot de Gulf Cooperation Council (GCC), zeer bekritiseerd door een aantal leden van deze groep, werd in eerste instantie onderworpen aan drie voorwaarden dat Marokko botweg zou hebben geweigerd.
De GCC-landen hadden onder anderen besloten dat Marokkanen niet in één van de lidstaten mochten verblijven of naar deze landen mochten gaan zonder visum. Bovendien zouden Marokkanen in het buitenland het recht niet hebben gehad om onroerend goed te kopen in de zes GCC-landen: Saoedi-Arabië, Bahrein, Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Oman en Qatar.
De informatie vrijgegeven door de Saoedische e-journaal Elaph, geeft aan dat de GCC-landen zich nadien hebben teruggetrokken door aan Marokko gunstige voorwaarden te beloven voor zijn burgers vergeleken met andere nationaliteiten die woonachtig zijn in deze landen, waaronder een gefaciliteerde toegang tot real estate en het verkrijgen van een visum.
Naast de politieke voordelen voor de GCC-landen, zou de toetreding van Marokko ook voor de Marokkanen gunstig zijn gezien de belangrijke werkgelegenheid in de Golfstaten.
Het initiatief, dat niet werd verwelkomd door Algerije, zou tegenwoordig genieten van een consensus tussen de GCC-landen, die in Jeddah, Saoedi-Arabië, in september de mogelijke toetreding van Marokko en Jordanië zullen bestuderen.
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan
Ondernemer Youssef Allali centraal in Belgische moordzaak