Zoeken

Marokko zet in op high-tech gezondheidszorg voor iedereen

1 augustus 2024 - 14:40 - Marokko

©

Marokko zet een belangrijke stap in de modernisering van de gezondheidszorg met de ontwikkeling van een intelligent nationaal gezondheidssysteem.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een aanbesteding uitgeschreven voor de aanschaf en implementatie van dit systeem, met een geschatte waarde van 189,9 miljoen dirham.

Lees ook: Politici Casablanca ontslagen na bouwschandaal

Een belangrijk onderdeel van het nieuwe systeem is een nationaal 360°-patiëntendossier. Dit dossier moet de kwaliteit en coördinatie van de zorg verbeteren, zowel regionaal als landelijk. Patiënten profiteren van een betere zorg, omdat artsen sneller toegang hebben tot hun medische geschiedenis. Bovendien worden de privacy en veiligheid van patiëntgegevens gewaarborgd.

Het ministerie benadrukt dat de uitbreiding van de basisgezondheidszorg, die meer druk legt op het huidige zorgsysteem, gepaard moet gaan met een algehele modernisering. Een van de grootste knelpunten in de huidige zorg is het ontbreken van een nationaal patiëntendossier. Dit leidt tot problemen zoals onvoldoende coördinatie tussen zorgverleners, vertraagde diagnoses, onjuiste behandelingen en onnodige herhaling van onderzoeken.

Daarnaast belemmert het gebrek aan integratie tussen IT-systemen en medische apparatuur de efficiëntie en innovatie in de zorg. Het maakt communicatie en samenwerking tussen zorgverleners lastiger en staat de ontwikkeling van e-health en telegeneeskunde in de weg. Ook maakt het zorginstellingen kwetsbaarder voor cyberaanvallen.

Lees ook: Tientallen nieuwe gezondheidscentra in noorden van Marokko

Het nieuwe systeem moet deze problemen aanpakken door middel van een nationaal patiëntendossier, betere gegevensuitwisseling tussen zorgverleners en de inzet van innovatieve technologieën zoals kunstmatige intelligentie en big data. Het doel is om de gezondheidszorg in Marokko efficiënter, effectiever en toegankelijker te maken voor iedereen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team