Zoeken

Marokko: hittegolf houdt aan, expert legt oorzaak uit

19 augustus 2024 - 17:10 - Marokko

©

Marokko gaat momenteel gebukt onder een intense hittegolf. De weersvoorspellingen geven aan dat het hete, zelfs verzengende, weer deze week zal aanhouden

De westelijke vlaktes van het Atlasgebergte, de Saïs-regio, en de westelijke, Loukkos, Oulemas, de zuidoostelijke regio’s en het binnenland van de zuidelijke provincies zullen te maken krijgen met hoge temperaturen. Volgens de meteorologische dienst zullen de maximumtemperaturen in sommige regio’s schommelen tussen 37 en 44 graden.

Lees ook: Apocalyptisch Tafereel in Marrakech (video)

Housine Youaabed, woordvoerder van de nationale weerdienst, legt uit dat de huidige hittegolf wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied boven de Sahara. Dit zorgt voor de aanvoer van hete en droge lucht naar de regio, een fenomeen dat in Marokko bekend staat als ’chergui’.

De zuidelijke provincies Souss, Tadla, Haouz, Rhamna, Tensift, Chaouia, de Fosfaatplateaus en Oulemas, evenals de oostelijke en zuidoostelijke regio’s, zullen het zwaarst getroffen worden. De temperaturen kunnen 3 tot 10 graden boven het seizoensgemiddelde uitkomen.

De weerdienst voorspelt maximumtemperaturen tussen 43 en 46 graden in het Hoge Atlasgebergte, Tadla en het zuidoosten van het land. Op de Fosfaatplateaus, de Saïs-vlaktes en in het binnenland van het westen wordt het 40 tot 43 graden. Aan de noordkust, ten noorden van Rabat, blijven de temperaturen tussen 31 en 36 graden.

Lees ook: Noord-Marokko beleefde uitzonderlijk nat en warm voorjaar

Housine Youaabed stelt gerust dat de temperaturen vanaf dinsdag geleidelijk zullen dalen naar normale waarden voor de tijd van het jaar, hoewel het in het zuiden en zuidoosten warm zal blijven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team