9 april 2024 - 12:00 - Economie
Marokko wil tegen 2030 energieneutraal zijn en zet fors in op de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. Om dit te realiseren, investeert het koninkrijk in de bouw van gaspijpleidingen, opslagtanks en drie nieuwe LNG-terminals.
De overeenkomst, die eind maart werd ondertekend door vijf ministeries, omvat de bouw van een eerste LNG-terminal in Nador West Med. De andere twee terminals komen in Mohammedia, ten noorden van Casablanca, en in Dakhla, in het zuiden van de Sahara. Naast de terminals wordt er ook een gaspijpleiding aangelegd die Nador West Med verbindt met de Maghreb-Europa pijpleiding.
Lees ook: Marokko, toekomstige waterstofgigant?
Het koninkrijk heeft de ambitie om een belangrijke energiecorridor te worden tussen Afrika, Europa en de Atlantische Oceaan. Dit moet Marokko in staat stellen om gas te importeren en te exporteren, en om op termijn ook groene waterstof te transporteren.
"We willen een flexibele en wendbare infrastructuur opbouwen die gericht is op LNG," bevestigt Leila Benani, minister van Energietransitie. "Deze infrastructuur kan op middellange en lange termijn ook worden gebruikt voor de transport van waterstof."
Lees ook: Marokko krijgt eerste Afrikaanse waterstofcentrale
Marokko wil tegen 2030 52% van zijn elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen halen. Het land heeft al verschillende grote projecten gerealiseerd, zoals de Noor Ouarzazate zonnecentrale en het Tarfaya windpark. Onlangs stelde de Marokkaanse regering ook 300.000 hectare land ter beschikking aan investeerders die groene waterstof willen produceren.
Rapper Ali B opnieuw voor de rechter
Laila, de virtuele Puma-influencer van de Atlas Leeuwen
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden
Marokko schrapt belastingen voor wapenproducenten
Air Algérie verliest strijd met Royal Air Maroc