Zoeken

Marokko verovert Japanse aardbeienmarkt

19 augustus 2024 - 14:40 - Economie

©

Marokko en Egypte hebben vorig jaar hun export van bevroren aardbeien naar Japan flink zien groeien. Met respectievelijk 4400 en 5400 ton zijn de twee landen samen goed voor 35% van de totale Japanse import van aardbeien. Daarmee zitten ze China, de grootste exporteur met 10.700 ton, op de hielen.

In de eerste helft van dit jaar hadden Egypte en Marokko zelfs een gezamenlijk marktaandeel van 44% in de Japanse import van bevroren aardbeien. Het is echter de vraag of ze dit kunnen volhouden, omdat de aardbeienproductie in deze landen seizoensgebonden is, terwijl China jaarrond levert.

Lees ook: Marokkaanse aardbeien in Europa besmet met hepatitis A

De afgelopen jaren hebben beide landen grote stappen gezet in de export van bevroren aardbeien naar Japan. Marokko is zelfs opgeklommen naar de derde plaats, terwijl Egypte zijn positie als tweede grootste exporteur heeft behouden.

De Aziatische markt, met name Japan en China, toont steeds meer interesse in bevroren aardbeien uit Egypte en Marokko. Terwijl China traditioneel een belangrijke leverancier was in de regio, zorgt een verschuiving naar import voor nieuwe kansen voor Egyptische en Marokkaanse telers.

Lees ook: Spaanse supermarkten verbannen Marokkaanse aardbeien

Marokko staat volgens een rapport van World Population Review in 2024 zelfs in de top 10 van grootste aardbeienproducenten ter wereld, met een jaarlijkse productie van 166.955 ton.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team