Zoeken

Marokko koploper kinderrechten in de Maghreb

23 juli 2024 - 07:00 - Marokko

©

Marokko staat bovenaan in de Maghreb als het gaat om kinderrechten. Dit blijkt uit een ranglijst van de Nederlandse stichting KidsRights.

Met een score van 0,776 staat Marokko op de 54e plaats van de 194 onderzochte landen. Het koninkrijk scoort vooral goed op het gebied van gezondheid, maar er is nog ruimte voor verbetering op het gebied van het recht op leven, onderwijs en zelfbeschikking. Marokko laat in de regio Algerije (56e), Tunesië (59e), Libië (100e) en Mauritanië (134e) achter zich. De ranglijst is opgesteld in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam en het International Institute of Social Studies en meet in hoeverre landen voldoen aan het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

Lees ook: Marokko scoort het slechts op kinderrechten in Noord-Afrika

KidsRights waarschuwt dit jaar voor een wereldwijde ’polycrisis’ die de rechten van kinderen ernstig bedreigt. De nasleep van de coronapandemie speelt hierin een grote rol, met name wat betreft de mentale gezondheid en onderwijskansen van kinderen en jongeren. "Gezien de exponentiële toename van de negatieve effecten van de polycrisis op kinderen, is een concreet herstelplan dringend nodig", aldus Marc Dullaert, oprichter en voorzitter van KidsRights.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team