18 november 2020 - 10:20 - Economie
In Marokko verdienen slechts 75.909 vrouwen en 171.485 mannen meer dan 10.000 dirham per maand. Dit blijkt uit cijfers van de Marokkaanse rijksdienst voor sociale zekerheid (CNSS). Uit de gegevens blijkt ook dat veel van de gerapporteerde lonen onder het minimumloon (SMIG) liggen.
In de afgelopen vijf jaar is het aantal medewerkers dat is geregistreerd door de CNSS met gemiddeld 3,4% per jaar gegroeid. Van het totale aantal geregistreerde werknemers is 32% vrouw. In 1990 lag dit percentage nog op 22%. Van de banen die in 2019 bij de instelling zijn aangegeven is 21% afkomstig uit de dienstensector, 18% uit de industrie, 15% uit de handel en 14% uit de bouw, zo meldt de krant Maroc Today.
Het grootste deel van werknemers uit het bestand van de CNSS, 38%, is werkzaam in Casablanca. Daarna volgen Agadir en Tanger met elk een aandeel van 11% van de geregistreerde banen. Uit het rapport blijkt dat 49% van de vrouwen minder dan het minimumloon ontvangt, tegen 43% van de mannen. Het gemiddelde maandsalaris in 2019 lag op 5255 dirham, een fractie meer dan de 5188 dirham per maand in 2018. Ook blijkt dat het in 31% van de opgegeven banen gaat om dienstverbanden van maximaal 6 maanden en dat 25% van de banen voor een heel jaar zijn aangegeven.
Het gemiddelde maandsalaris en het gemiddelde aantal opgegeven dagen ligt het hoogst in de financiële- en verzekeringssector. In deze branche wordt gemiddeld 14.937 dirham per maand uitbetaald over een gemiddelde van 281 werkdagen. Het totale gemiddelde van alle geregistreerde dienstverbanden ligt op een salaris van 5255 dirham per maand over 214 dagen per jaar. De informatie- en communicatiesector is de op één na bestbetaalde sector met gemiddeld 11.686 dirham voor 248 gewerkte dagen. De laagstbetaalde sectoren zijn de bouw, huisvesting, catering, landbouw, bosbouw en visserij.
Spaanse TikTokster geeft reistips voor Marokko: "Opgelet voor taxi-trucs!"
In Marokko geproduceerde auto is nummer 1 in Europa
Komt miljardair Elon Musk naar Marokko?
Yassin in rolstoel en dakloos: "Ik leef in angst"
Massale veiligheidsversterking in Belyounech
Zineb Hattab, eerste vegan sterrenchef van Zwitserland
X-Links energieproject Marokko-VK in gevaar
Franse gigant verplaatst banen naar Marokko
Marokkaanse dirham groeit fors
Concurrent Ikea vestigt zich in Marokko
Nieuwe luchtvaartalliantie Marokko en China
Ryanair verdubbelt ambitie in Marokko
Maroc Telecom en Inwi sluiten verrassende alliantie
Ryanair schrapt gedwongen vluchten naar Marokko