16 april 2024 - 22:00 - Marokko
Marokko heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de aanschaf van drones van diverse landen, waaronder Turkije, China en Israël. Met 233 drones in bezit is het koninkrijk nu de tweede dronemacht in Afrika, na Egypte. De ambitie is om in de toekomst zelf drones te produceren.
Volgens gegevens van Military Africa heeft Marokko tussen 1980 en 2024 in totaal 233 drones aangeschaft. Daarmee is het koninkrijk veruit de grootste dronebezitter in Noord-Afrika, met veel meer drones dan Algerije (121) en Tunesië (59).
Lees ook: Algerije voert drone-race tegen Marokko op
De meeste drones heeft Marokko gekocht van China en Israël, maar ook de Verenigde Staten, Turkije, India en Australië leverden drones aan het land. De Israëlische drones, 160 in totaal, zijn populair vanwege hun lange vliegduur.
Marokko wil niet alleen drones kopen, maar ook zelf gaan produceren. Het land heeft de ambitie om een fabriek te openen voor de productie van surveillance- en gevechtsdrones, en daarnaast een onderhoudscentrum voor militaire vliegtuigen op te zetten, meldt Jeune Afrique.
Lees ook: Marokkaans leger moderniseert met kamikazedrones SpyX
De toenemende interesse van Marokko in drones is in lijn met een algehele trend in Afrika. In de afgelopen tien jaar is het aantal Afrikaanse landen dat drones gebruikt verviervoudigd. Noord-Afrika is een belangrijke afnemer van deze technologie, met de helft van alle drones op het continent (818 in totaal).
In Marokko geproduceerde auto is nummer 1 in Europa
Komt miljardair Elon Musk naar Marokko?
Yassin in rolstoel en dakloos: "Ik leef in angst"
Massale veiligheidsversterking in Belyounech
Zineb Hattab, eerste vegan sterrenchef van Zwitserland
Zoveel zal tunnel Marokko-Spanje kosten
Komt miljardair Elon Musk naar Marokko?
Yassin in rolstoel en dakloos: "Ik leef in angst"
Massale veiligheidsversterking in Belyounech
Zoveel zal tunnel Marokko-Spanje kosten
Woede in Marokko om vacature voor verpleegster "zonder hoofddoek"
Transavia lanceert nieuwe vlucht naar Marokko
Informele sector in Marokko groeit, overheidsbeleid faalt
Ook Easyjet schrapt vlucht naar Marokko