Zoeken

Marokko: onzekerheid over salarisverhogingen?

23 augustus 2023 - 16:00 - Economie

©

De sociale dialoog tussen de Marokkaanse regering, werkgevers en vakbonden vindt plaats in september. De vraag is of het gegarandeerd interprofessioneel minimumloon (SMIG) met 5% zal stijgen vanaf 1 september, in overeenstemming met de overeenkomst ondertekend op 30 april 2022.

Op basis van de tussen de regering en de vakbonden ondertekende overeenkomst, zou het SMIG vanaf 1 september met 5% moeten stijgen. De verhoging van het minimumloon werd in september 2022 besloten tijdens een ontmoeting tussen de regering, vakbonden en de Marokkaanse ondernemersverbond (CGEM). De sociale overeenkomst voorziet in een algemene stijging van 10% van het minimumloon per gewerkt uur voor vrije beroepen en de sectoren industrie en handel over een periode van twee jaar. Een stijging van 5% was gepland voor september 2022, waardoor het SMIG van 14,81 dirham per uur naar 15,55 dirham is gestegen, oftewel een maandelijks salaris van 2970 dirham. Een nieuwe verhoging van 5% zou in september 2023 moeten worden toegepast, waarbij het uurloon zou stijgen naar 16,29 dirham, oftewel 3111 dirham per maand.

Lees ook: Marokko: minimumloon werknemers stijgt

Werknemers in Marokko vragen zich nu af of deze verhoging daadwerkelijk zal worden toegepast? Volgens de voorzitter van de Marokkaanse Arbeidsunie (UMT), Miloudi Moukharik, zou het SMIG naar 5000 dirham moeten worden verhoogd. Deze eis zal in september aan de regering worden voorgelegd om de stijgende kosten van levensonderhoud het hoofd te kunnen bieden, meldt Les Inspirations Éco. "Wanneer salarissen zeer laag blijven in vergelijking met prijsstijgingen, zijn het vooral de werknemers die een SMIG ontvangen die lijden," merkt econoom Omar Kettani op. Hij pleit voor het indexeren van salarissen op de inflatie.

Lees ook: Werknemers privésector Marokko minder betaald dan ambtenaren

Badr Lachgar, econoom en financieel analist, gelooft dat een SMIG van 5000 dirham de bevolking in staat zal stellen het koopkrachtverlies als gevolg van de recente inflatie, te herstellen. Deze verhoging van het SMIG zou echter ook gevolgen hebben voor bedrijven en prijsniveaus. "Zo’n stijging zal hen zeker dwingen hun verkoopprijzen te verhogen om de stijging van hun loonmassa te compenseren. Ook bedrijven die zich op de export richten, zullen moeite hebben hun kostprijscompetitiviteit te behouden, omdat de productiekosten zouden stijgen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team