17 januari 2025 - 11:20 - Wereld
De relatie tussen Frankrijk en Algerije bevindt zich in zwaar weer. Parijs spreekt van een "vijandige houding" van Algiers en president Emmanuel Macron roept binnenkort zijn ministers bijeen om te bespreken hoe Frankrijk hierop moet reageren.
De verslechtering van de relatie komt na de Franse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara. Deze beslissing heeft Algerije, dat de onafhankelijkheidsbeweging Polisario steunt, woedend gemaakt. Ook de gevangenzetting van de Frans-Algerijnse schrijver Boualem Sansal in Algerije en de arrestatie in Frankrijk van Algerijnse "influencers" wegens "haatzaaiende en gewelddadige uitlatingen" hebben de situatie verergerd.
Lees ook: Marokkaanse Sahara: Algerije straft Frankrijk
"De relatie tussen Frankrijk en Algerije is geen gewone bilaterale relatie, maar een relatie met een diepe verbondenheid", zei Jean-Noël Barrot, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, in het parlement. "Maar voor samenwerking zijn twee partijen nodig. De redenen waarom de Algerijnse autoriteiten een vijandige houding hebben aangenomen, hebben niets te maken met Algerije of zijn belangen. Frankrijk is een soeverein land dat zelf kiest met wie het samenwerkt. Wat Frankrijk met Marokko wil opbouwen, doet niets af aan wat Frankrijk met Algerije wil opbouwen." Barrot is bereid om naar Algerije te reizen om de crisis te bespreken.
Ondanks het openhouden van diplomatieke kanalen, beschrijven Franse functionarissen de relatie als "bijna verbroken". Algerije voert volgens hen een beleid om de Franse economische aanwezigheid in het land te verminderen. De handel tussen beide landen is sinds de zomer met bijna een derde gedaald. Volgens diplomatieke bronnen die Reuters citeert, heeft Algerije de afgelopen maanden geprobeerd om het zakendoen voor Franse bedrijven moeilijker te maken, vooral voor exporteurs van graan die worden genegeerd bij aanbestedingen.
Lees ook: Marokko verjaagt Polisario uit Sahara
Ook op politiek en cultureel gebied is er spanning. Op 6 januari zei Macron dat Algerije "een geschiedenis ingaat die het land onteert" door schrijver Boualem Sansal "volledig willekeurig" vast te houden. Zijn gezondheid is de laatste weken verslechterd. Vorige week donderdag zorgde de uitzetting door Algerije van een influencer die Frankrijk wilde uitzetten voor veel commotie. Minister van Binnenlandse Zaken Bruno Retailleau vindt dat Algerije zijn voormalige kolonisator probeert te "vernederen". "Dit is een schending van de afspraken die onze relatie regelen en een ernstig precedent", aldus Barrot.
Het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent in een verklaring escalatie te zoeken en beschuldigt de Franse extreem-rechts van een desinformatiecampagne. De linkse partij La France insoumise (LFI) beschuldigt Retailleau ervan "de escalatie te voeden en confrontatie te forceren". LFI wijst erop dat miljoenen Fransen "een directe band van genegenheid en respectvolle broederschap met het Algerijnse volk hebben".
Man en vrouw dood gevonden in huis in Tanger
Schokkende video: vrouw en kind op straat mishandeld in Tetouan
Foto van ’wondermoskee’ in Los Angeles viraal
Marokko, Spanje en Rusland doen gaspijpleiding Maghreb Europe herleven
Politie onderzoekt diefstal in beslag genomen goederen Driouch
Gezochte cocaïnedealers opgepakt in Nador
Marokko oorzaak zware crisis tussen Algerije en Frankrijk
Marokko heeft mooiste stand op Vakantiebeurs Utrecht
Advocaat Inez Weski: "8000 berichten uitgewisseld met zoon Taghi"
Naam Mohammed populairder dan ooit in Nederland
Spanje wil belasting van 100% voor huizenkopers uit Marokko
Onvrede onder Marokkaanse leraren in het buitenland
Europa: valse waarschuwingen om Marokkaanse export te schaden
Schandaal in Rotterdam: belastinggeld naar kaasfabriek in Marokko