14 maart 2022 - 09:40 - Marokko
De voorzitter van het ondernemersverbond CEME-CEOE van Melilla, Enrique Alcoba, is van mening dat Marokko in de pandemie "het perfecte excuus" heeft gevonden om zijn doel te bereiken en Sebta en Melilla "economisch te verstikken".
Op 13 maart 2020 sloot Marokko de grenzen met Spanje in Sebta en Melilla. Sindsdien bleven ze gesloten, met uitzondering van een paar speciale vergunningen voor de repatriëring van Marokkaanse burgers die in de autonome steden waren gestrand. Na twee jaar sluiting wegens de gezondheidscrisis is het eigenlijk tijd om het normale leven te hervatten, aldus de werkgeversorganisatie van Melilla. Volgens hen is de sluiting van de grens niet te wijten aan de pandemie, maar aan de "politieke context" die wordt gekenmerkt door een ernstige crisis tussen Marokko en Spanje, veroorzaakt door de komst van Polisario-leider Brahim Ghali naar Spanje.
Lees ook: Spanje hekelt chantage Marokko
Als bewijs voor deze stelling herinnert Enrique Alcoba eraan dat de Marokkaanse ambassadeur in Madrid, Fatima Benyaich, in mei vorig jaar werd teruggeroepen naar Rabat voor overleg en sindsdien nog steeds niet op haar post is teruggekeerd. Het standpunt van Spanje, dat het Marokkaanse karakter van de Sahara niet erkent, is ook een belangrijke oorzaak van de crisis tussen de twee landen, zegt hij. Daarnaast is Marokko voor de coronacrisis al begonnen met het "verstikken" van Sebta en Melilla. In dit verband vermeldt hij de sluiting van de handelsdouane in Melilla in augustus 2018 en het einde van de smokkel in Sebta in november 2019. De gezondheidscrisis, die zich in maart 2020 voordeed, was de druppel die de emmer deed overlopen, analyseert hij.
Lees ook: [39946->39889]
De gezondheidssituatie in de wereld is inmiddels bijna "genormaliseerd" en de meeste landen hebben hun grenzen alweer opengesteld, aldus Alcoba. De sluiting van de grens in Melilla heeft de handelsbetrekkingen van de autonome stad met de naburige regio’s ernstig verstoord, stelt Alcoba, die eraan toevoegt dat verschillende zakenlieden hun activiteiten hebben gestaakt en anderen de stad hebben moeten verlaten om zich te vestigen in Málaga en Almería, van waaruit ze over zee naar Marokko exporteren. "De situatie is economisch moeilijk, maar het is nog veel erger voor degenen die aan de grens met Marokko wonen, omdat ze geen alternatief hebben", klaagt de voorzitter van de ondernemersorganisatie, die oproept tot de normalisering van de betrekkingen tussen Spanje en Marokko.
Lees ook: Spanje doet niets tegen "annexatiedrang" Marokko
Voorlopig is er geen uitzicht op heropening van de grenzen, maar met de recente bestorming van de grenzen van Melilla door illegale migranten is de tijd aangebroken om de grens bij Bni Nssar beter te controleren en te verdedigen, aldus Alcoba. Hij roept ook op tot de heropening van de handelsdouane en een betere controle van de in- en uitgangen als de grenzen worden heropend.
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger (video)
Arrestaties na gewelddadige rellen in Nador