Zoeken

Marokko: protesten tegen stijgende gasprijzen aangekondigd

27 mei 2024 - 14:00 - Marokko

©

Burgerorganisaties in Marokko bereiden zich voor op protesten tegen de recente verhoging van de gasprijzen. De prijs van een gasfles van 12 kg is met 10 dirham gestegen en die van een fles van 6 kg met 2,5 dirham.

De Nationale Vakbond van Marokko (UNTM) heeft aangekondigd dat er een reeks demonstraties zullen plaatsvinden voor het parlementsgebouw in Rabat en in andere regio’s van het land. De protesten, gepland op 1 en 30 juni, zijn gericht tegen "de hardnekkigheid van de regering om haar beleid van koopkrachtverlies voor Marokkaanse werknemers en alle burgers voort te zetten."

Lees ook: Stijging gasprijs in Marokko voorbode van andere prijsstijgingen?

De vakbond waarschuwt de regering dat het afschaffen van subsidies op basisgoederen "desastreuze gevolgen" zal hebben voor andere sectoren en het dagelijks leven van Marokkanen. De prijsverhogingen zullen de koopkracht verder aantasten, aldus de UNTM, die de regering oproept "volledige verantwoordelijkheid en urgente maatregelen te nemen om de sociale kloof die door haar beleid is gecreëerd te dichten."

Lees ook: Na gasprijs stijgt ook broodprijs in Marokko

Naast de demonstraties eist de UNTM ook een "herziening van het sociaal beleid" en een "echte nationale dialoog met alle partijen" om oplossingen te vinden voor de verslechterende sociale situatie. De vakbond hekelt de "marginalisatie en uitsluiting van veel getroffen groepen", de "toenemende werkloosheid" en de "uitbreiding van bedrijfsfaillissementen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team