16 december 2021 - 21:00 - Wereld
Carlos Echeverría, directeur van het Waarnemingscentrum van Ceuta en Melilla, is van mening dat de betrekkingen tussen Spanje en Marokko altijd gekenmerkt zijn geweest door crisissen en dat het geen zin heeft te proberen een verbetering van de situatie af te dwingen.
"De achtergrond van de betrekkingen tussen Spanje en Marokko blijft ongewijzigd. Zelfs als er samenkomsten worden georganiseerd, betekent dat nog niet dat alles in orde komt. Ik wil niet dat deze bijeenkomsten worden geforceerd door degenen die het idee van normalisatie opdringen," aldus Echeverría, die eraan herinnert dat het koninkrijk Spanje pas onlangs heeft "geprovoceerd" door bedrijven toe te staan viskwekerijen op te zetten in Spaanse wateren, met name bij de Islas Chafarinas.
Lees ook: Spanje bespreekt "annexatie" Sebta en Melilla door Marokko
Voor Echeverría zou elke heropening van de grenzen zonder hervatting van de betrekkingen "overhaast" en geen teken van verbetering zijn. "De pandemie is een uitstekend voorwendsel, maar de geleidelijke sluiting van de grenzen maakt deel uit van de Marokkaanse strategie ten aanzien van Ceuta en Melilla".
Lees ook: Marokkaans leger kan Sebta en Melilla in 4 uur overnemen
Op de vraag of er in Ceuta pro-Marokkanen zijn, antwoordt Echeverría dat "er soms individuen of groepen zijn die zich tegen Spaanse burgers keren," waarbij hij benadrukt dat "of Marokko hier nu de oorzaak van is of niet, dit soort berichten kan worden gebruikt om wantrouwen te wekken in Spanje en in de Europese Unie, waar de co-existentie tussen moslims en andere geloofsovertuigingen voorbeeldig is".
Marokkaanse Muay Thai-vechters in actie op ONE-gala
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Algerije zwicht over Sahara voor herstel banden met Frankrijk
Zwitserse post spreekt nu ook Arabisch
EasyJet serveert tajine als dessert
Robot met kaftan in straten China (foto’s)
In Marokko geproduceerde auto is nummer 1 in Europa
Saoedi-Arabië’s Eid aankondiging voedt twijfel
Canadezen verruilen Verenigde Staten voor Marokko