Zoeken

Marokko legt sancties op aan Egyptische tomaten

8 juni 2024 - 16:00 - Economie

©

Marokko heeft een antidumpingheffing van 29,93% ingevoerd op de import van tomatenconcentraten uit Egypte. De maatregel, die zes maanden van kracht is, is bedoeld om de nationale tomatenteeltsector te beschermen tegen oneerlijke concurrentie.

De beslissing, gepubliceerd in het Staatsblad, is gebaseerd op een klacht van de Nationale Federatie van de Voedingsmiddelenindustrie (Fenagri). De organisatie stelde vast dat Egyptische tomatenconcentraten tegen zeer lage prijzen op de Marokkaanse markt werden aangeboden, waardoor de nationale productie werd bedreigd.

Lees ook: Marokkanen hekelen massale invoer aardappelen uit Egypte

Na onderzoek oordeelde het Marokkaanse ministerie van Industrie en Handel dat er sprake was van dumpingpraktijken. De antidumpingheffing moet de prijs van Egyptische tomatenconcentraten op de Marokkaanse markt verhogen tot een niveau dat in overeenstemming is met de reële productiekosten in Egypte.

Lees ook: Marokko voert antidumpingheffing in op Turkse ovens

De maatregel heeft geleid tot protest van Egyptische autoriteiten. De Egyptische minister van Handel en Industrie, Ahmed Samir, heeft Marokko opgeroepen om de beslissing te herzien. Hij benadrukte dat de Egyptische tomatenindustrie voldoet aan alle internationale normen en dat er geen sprake is van dumping.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team