18 februari 2014 - 12:58 - Marokko
Kernproeven uitgevoerd door Frankrijk in de Algerijnse woestijn in de vroege jaren ’60 op bevel van generaal de Gaulle, hebben ook invloed gehad op Marokko. Dat blijkt uit een geheim kaart van het Frans leger, dat vrijdag door Le Parisien werd gepubliceerd.
De tot in april ultrageheim gehouden kaart, toont aan in hoe verre de kernproeven schade aanbrachten in de regio, soms tot twee weken na een kernexplosie.
In totaal heeft het Franse leger vier nucleaire luchttesten gedaan in de Sahara. De eerste test vond plaats op 13 februari 1960 onder de codenaam ’Gerboise bleue’. De ontploffing was vier keer belangrijker dan dat van de atoombomaanval op Hiroshima in Japan.
Heel Noord-Afrika en een deel van Sub-Sahara Afrika werden geraakt door ’Gerboise bleue’. De gevolgen van deze bom bereikten zelfs de Spaanse kust en een deel van Sicilië in Italië.
Frankrijk voerde tot 1966 in de Sahara, ook nog 13 ondergrondse kernproeven uit.
Het Franse leger houdt vol dat de kernproeven nauwelijks een gevaar vormden. Bruno Barillot, expert in kernproeven, spreekt dit tegen omdat de normen indertijd veel minder streng waren dan nu. Bovendien is het nu medisch aangetoond dat zelfs als de kernlading zeer laag is, het 30 jaar later nog tot ernstige ziektes kan leiden.
Opnames "Love is Blind" in Marokko
Vrouw aangevallen bij school zoontje in Driouch
Marokko beboet Amerikaanse farmagigant
Spanje weigert uitlevering gezochte crimineel aan Marokko
Marokko exporteert auto’s naar ruim 70 landen
Jongeman gedood door bliksem in Tanger
Opnames "Love is Blind" in Marokko
Vrouw aangevallen bij school zoontje in Driouch
Marokko beboet Amerikaanse farmagigant
Jongeman gedood door bliksem in Tanger
Leerling doodgestoken bij school in Tanger
Geen Marokkaanse olijfolie in wereldtop 100
Ryanair vliegt naar Dakhla: Algerije boos
Doden bij crash vliegtuig Marokkaanse luchtmacht