Zoeken

Marokko: stranden in gevaar

12 juni 2024 - 08:00 - Marokko

©

De illegale winning van zand langs de Marokkaanse kust heeft een groot deel van de kustlijn tussen Safi en Essaouira veranderd in een kale, rotsachtige zone. Dit blijkt uit een recent rapport van de Economische, Sociale en Milieuraad (CESE).

Volgens het rapport komt de helft van het zand dat in Marokko wordt gebruikt, oftewel 10 miljoen kubieke meter per jaar, van illegale zandwinning langs de kust. Dit heeft geleid tot de transformatie van een brede strook kustlijn tussen Safi en Essaouira in een kaal, rotsachtig gebied.

Lees ook: Marokkaanse stranden leeggeplunderd door zandmaffia

De overexploitatie van zandgroeven heeft tal van negatieve gevolgen, zowel op korte als op lange termijn. Deze omvatten de "vernietiging en aantasting van ecosystemen en leefgebieden, veranderingen in landschappen, schade aan de weginfrastructuur, enz.", aldus het rapport.

Naast de directe milieuschade, kunnen deze illegale activiteiten ook schadelijk zijn voor de lokale bevolking. De vervuiling en het lawaai kunnen de gezondheid aantasten, terwijl de afname van de vruchtbaarheid en de vermindering van toerisme kunnen leiden tot inkomensverlies. Sommige bewoners zijn zelfs gedwongen om naar andere gebieden te verhuizen.

De CESE wijst daarnaast op de nalatigheid van sommige exploitanten van oude zandgroeven. Deze laten de groeven na afloop van de exploitatie achter zonder de nodige herstelwerkzaamheden uit te voeren, of voeren deze uit op een manier die niet voldoet aan de vastgestelde normen. Dit leidt tot landschapsvervuiling en maakt van deze plaatsen gevaarlijke gebieden of bronnen van vervuiling, met name wanneer ze worden gebruikt als illegale stortplaatsen.

Lees ook: Illegale zandwinning in Marokko: hoge verantwoordelijken verdacht

Het rapport dringt aan op strengere handhaving van de wetgeving en roept op tot een betere controle op de zandwinning langs de kust. Ook benadrukt het rapport het belang van het herstel van gedegradeerde gebieden en het promoten van duurzame praktijken in de zandwinningsector.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team