3 mei 2022 - 19:40 - Wereld
Er werd in mei en juni gebruik gemaakt van de Israëlische software Pegasus om de telefoons van de Spaanse premier Pedro Sanchez en de minister van Defensie Margarita Robles te hacken. Marokko kan ervan beschuldigd worden deze spionage te hebben opgezet.
De telefoon van Sanchez werd in mei en juni 2021 gehackt, die van Robles in juni van datzelfde jaar. Een grote hoeveelheid gegevens, 2,6 GB in mei en 130 MB in juni, werd verkregen via de telefoon van de Spaanse regeringsleider en 9 MB via die van de minister van Defensie, meldt El Pais. Tot dusver weet de Spaanse regering niet welke informatie werd gehackt en hoe gevoelig die is.
Lees ook: Pegasus-affaire: Marokko slachtoffer lastercampagne in Frankrijk
Minister van Presidentiële Zaken Felix Bolaños, veroordeelde de spionage met de Israëlische software Pegasus. Hij legde echter niet de schuld bij een staat of organisatie, maar benadrukte alleen dat het ging om "inmenging van buitenaf, d.w.z. buiten de regeringsinstanties om. Het ging om illegale inmenging, d.w.z. zonder toestemming van de rechter". De realiteit is echter dat de ogen gericht zijn op Marokko, dat in het recente verleden is beschuldigd van het bespioneren van verschillende persoonlijkheden, onder wie de Franse president Emmanuel Macron. Daarenboven gebeurde dit op de meest slechte momenten in de relaties tussen de twee landen.
Lees ook: Telefoon van Koning Mohammed VI bespioneerd?
Het bureau van de procureur-generaal heeft maandag bij het Spaanse nationale hooggerechtshof een klacht tegen onbekenden ingediend. Volgens de regering zijn de telefoons van Sanchez en Robles, volgens het laatste rapport van het nationale centrum voor cryptologie (CCN), dat aan de Spaanse inlichtingendienst CNI rapporteert en toeziet op de veiligheid van de communicatie van hoge ambtenaren, sinds juni jongstleden niet meer gehackt. Desondanks heeft de Spaanse regering beslist haar beveiliging te verscherpen.
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan
Ondernemer Youssef Allali centraal in Belgische moordzaak
Nederlandse politie belooft 50.000 euro voor gouden tip over Sami B
Algerijnse journalist Hafid Derradji wekt woede Marokkanen