Zoeken

Marokko tegen stroom in met uurverandering

19 oktober 2024 - 18:00 - Marokko

©

Terwijl België, Nederland en de rest van Europa in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober de klok een uur terugzetten naar wintertijd, behoudt Marokko de zomertijd (GMT+1).

Het vasthouden aan de zomertijd, ingevoerd in 2018, was destijds niet onomstreden. Het decreet voorziet echter in de mogelijkheid van een eenmalige tijdwijziging op besluit van de regering, met name tijdens de Ramadan. De overgang naar wintertijd in Marokko zal naar verwachting medio februari 2025 plaatsvinden.

Lees ook: Ramadan en zomertijd: groeiende onvrede onder Marokkanen

Voor Europeanen zal het op 27 oktober om 3 uur ’s nachts 2 uur worden. Een uur extra slaap om de winter door te komen, een kleine troost nu de dagen korter worden. Deze seizoensgebonden tijdwijziging, ingevoerd na de oliecrisis van 1973, was oorspronkelijk bedoeld om energie te besparen. De effectiviteit ervan wordt nu betwist, maar de regeling blijft van kracht en is geharmoniseerd op Europees niveau.

Lees ook: Marokko: resultaten onderzoek over uurverandering bekend

De definitieve afschaffing van de tijdwijziging werd in 2018 overwogen door de Europese Commissie, maar de coronacrisis heeft dit plan uitgesteld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team