Zoeken

Marokko: geen vaccins voor dodelijke schorpioenen en slangen

1 juli 2024 - 09:00 - Marokko

©

Terwijl Marokko zucht onder een hittegolf, vallen er steeds meer slachtoffers door schorpioenen, slangen en zwerfhonden. Maar in veel ziekenhuizen en klinieken, vooral op het platteland, zijn er geen vaccins tegen hondsdolheid en antisera tegen gifbeten beschikbaar.

Parlementslid Noureddine Kchibel (RNI) heeft de noodklok geluid over deze zorgwekkende situatie. In de provincie Taounate zijn in de afgelopen weken meerdere kinderen gebeten door zwerfhonden, met één dode als gevolg. Vorig jaar overleden twee meisjes door schorpioenensteken, omdat er geen tegengif beschikbaar was.

Lees ook: Vrouw vindt na terugkeer uit Marokko schorpioen onder bed zoon

"De systematische uitsluiting van plattelandsbewoners in Taounate op het gebied van gezondheidszorg is onacceptabel," zegt Kchibel. Hij eist van minister Khalid Aït Taleb van Volksgezondheid, actie om de vaccins beschikbaar te maken en zo levens te redden.

Lees ook: Schorpioenensteken: al meerdere doden deze zomer in Marokko

De hittegolf verergert het probleem, omdat slangen en schorpioenen actiever worden bij warm weer. Noureddine Kchibel pleit voor snelle levering van antisera, zodat de bevolking beschermd is tegen deze dodelijke dieren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team