1 december 2020 - 17:40 - Wereld
In 2018 heeft de Europese Unie ongeveer 3,2 verblijfsvergunningen gegeven aan mensen buiten de lidstaten. Marokko staat op de zesde plek van landen die de meeste verblijfsvergunningen hebben gekregen voor hun burgers.
Marokkanen krijgen meestal op basis van gezinshereniging een verblijfsvergunning in de Europese Unie. Website Touteleurope meldt dat 28 procent van alle aanvragen voor een verblijfsvergunning in de EU vanwege deze reden is. Op de tweede plaats komt werk (27%). Burgers kunnen ook hiervoor in aanmerking komen als ze om politieke of humanitaire redenen een land moesten ontvluchten (24%). Spanje, Italië en België verlenen de meeste verblijfsvergunningen.
De meeste mensen komen naar deze landen vanwege gezinshereniging. EU-lidstaten Litouwen, Kroatië, Slovenië en Slowakije verlenen voornamelijk werkvergunningen. Voor Kroatië is dat zelfs 90%. Ierland en voormalig EU-lidstaat Verenigd Koninkrijk zijn vooral aantrekkelijk vanwege het onderwijs. De landen waar de meeste aanvragen werden gedaan op grond van humanitaire reden zijn Oostenrijk (54%), Bulgarije (44%) en Duitsland (40%).
Oekraïne staat bovenaan de lijst van landen waarvan de burgers naar de EU vertrekken. Opvolgend in de lijst staan China, India, Syrië, Wit-Rusland, Marokko, de Verenigde Staten, Brazilië, Turkije en Rusland.
Marokkaanse Muay Thai-vechters in actie op ONE-gala
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Algerije zwicht over Sahara voor herstel banden met Frankrijk
Zwitserse post spreekt nu ook Arabisch
EasyJet serveert tajine als dessert
Robot met kaftan in straten China (foto’s)
In Marokko geproduceerde auto is nummer 1 in Europa
Saoedi-Arabië’s Eid aankondiging voedt twijfel
Canadezen verruilen Verenigde Staten voor Marokko