21 september 2022 - 17:00 - Marokko
Marokko heeft twee leden van het Europees Parlement aan de grens met Melilla de toegang geweigerd. De twee parlementsleden probeerden het koninkrijk binnen te komen om onderzoek te doen naar de massale stormloop van 24 juni, waarbij minstens 23 migranten om het leven kwamen.
De Spaanse afgevaardigde Miguel Urbán van de partij Anticapitalistas en zijn Duitse collega Cornelia Ernst van de partij Die Linke, hebben dinsdag de houding van de Marokkaanse autoriteiten veroordeeld die hen de toegang via de grensovergang van Melilla hebben belet. In een persbericht zegt Urbán dat in totaal 16 mensen, waaronder leden van niet-gouvernementele organisaties en Europese advocaten, "zonder enige uitleg" de toegang tot Marokko is ontzegd, waar ze de massale stormloop van migranten in Melilla op 24 juni wilden onderzoeken.
Lees ook: Stormloop Melilla: Spaanse partij eist "straf" voor Marokko
De delegatie wilde een ziekenhuis in Nador bezoeken waar een aantal van de op 24 juni gewonde migranten is behandeld. Zij hadden ook een ontmoeting gepland met de Marokkaanse mensenrechtenorganisatie (AMDH) in Rabat en zouden journalisten in Casablanca en "verschillende migranten die het overleefd hebben" ontmoeten. De houding van Marokko toont een "duidelijke wil om de moord op de 23 migranten op 24 juni en de 76 gewonden en gearresteerden te verdoezelen", bekritiseerde het Spaanse parlementslid.
"Deze situatie is volstrekt onaanvaardbaar, aangezien de Marokkaanse regering voornemens is de komende dagen een aantal van de migranten die op 24 juni tijdens de bestorming van Melilla zijn gearresteerd, te berechten. Het is een complete farce", voegde Urbán eraan toe. Hij riep het Europees Parlement en de Spaanse regering op "zich over deze kwestie uit te spreken", alsook de verschijning van de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska in het Europees Parlement toe te staan. Die had in juli opgeroepen tot een "onderzoek naar de incidenten".
Lees ook: Stormloop Melilla: Europa vraagt Marokko om uitleg
In een op Twitter geplaatste video noemde de Duitse Europarlementariër Cornelia Ernst, de gebeurtenissen een "groot schandaal". Ze stelt geen uitleg te hebben gekregen van de Marokkaanse autoriteiten.
Iran wil banden met Marokko herstellen
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger (video)