Zoeken

Melilla bang voor militaire basis in noorden van Marokko

11 mei 2024 - 11:00 - Marokko

©

De bouw van een nieuwe Marokkaanse militaire basis op de Gourougou-berg, in de buurt van Nador, baart zorgen in de Spaanse enclave Melilla.

De Marokkaanse autoriteiten bevestigen de bouw van de basis, maar geven geen details over de bewapening. Volgens bronnen van de Spaanse inlichtingendienst El Español zullen er Israëlische Rafael-raketten worden gestationeerd, die bedoeld zijn voor maritieme controle in de Straat van Gibraltar en de Middellandse Zee. Deze raketinstallaties zouden gericht zijn op Ceuta, Melilla, de Straat van Gibraltar en de Alboran Zee.

Lees ook: Marokko en Israël willen een militaire basis opzetten bij Melilla

De bouw van de basis en de komst van de Israëlische raketten worden gezien als een reactie op de Spaanse beslissing om de militaire aanwezigheid in de enclaves te versterken. In 2021 stuurde Spanje troepen naar Melilla na een grote migratiecrisis, waarbij duizenden Marokkanen de enclave illegaal binnenkwamen.

Lees ook: Al Hoceima krijgt militaire basis

De Spaanse regering heeft haar bezorgdheid geuit over de Marokkaanse militaire opbouw in de regio. In een verklaring zei het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Spanje "gedialogiseerde oplossingen" bepleit voor de uitdagingen in de Straat van Gibraltar en de regio.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team