26 augustus 2021 - 12:00 - Marokko
De reacties volgen elkaar in sneltempo op sinds het besluit van Algerije om de diplomatieke betrekkingen met Marokko te verbreken. Politicoloog Mohamed Tajeddine Houssaini zegt dat hij niet verbaasd is over het besluit van Algerije, maar waarschuwt ervoor dat een "militaire confrontatie" tussen de twee landen "fataal zou zijn voor de hele regio.
"Het was voorspelbaar. Ik ben niet verbaasd over dit besluit dat niet komt van het Algerijnse presidentschap, maar van het leger, en dat zou ik willen benadrukken. Sinds enkele maanden zijn wij getuige van een escalatie tegen Marokko door toedoen van dit instituut, met name sinds het uitbreken van de Algerijnse Hirak en vooral sinds Said Chengriha aan het hoofd kwam te staan van het Algerijnse leger. Zijn komst aan de top van de militaire macht was een genadeklap voor elke mogelijke verzoening tussen Marokko en Algerije," aldus de politieke wetenschapper in een interview met Maroc Hebdo.
Lees ook: Algerije verbreekt diplomatieke banden met Marokko
Mohamed Tajeddine Houssaini legt uit dat het probleem met de doctrine van de militaire instelling, te wijten is aan het feit dat zij haar kracht en macht ontleent aan de verzwakking van haar entourage. Volgens hem is Marokko de zondebok van het Nationaal Volksleger (ANP). "De verbreking van de diplomatieke betrekkingen met Marokko maakt deel uit van een scenario dat door de generaals goed in elkaar is gestoken om in de toekomst het onverdedigbare te rechtvaardigen, dat wil zeggen een militaire confrontatie die fataal zou zijn voor alle landen in de regio", verklaart hij, waarbij hij het koninkrijk oproept om de kaart van de standvastigheid te spelen.
De politicoloog betreurt ook de weigering van Algiers om de uitgestoken hand van Rabat aan te nemen en de grenzen te openen om een kalme en verantwoordelijke dialoog tot stand te brengen, of nog de afwijzing van de hulp die Koning Mohammed VI heeft aangeboden tijdens de recente bosbranden. "Bovendien moet worden opgemerkt dat dit de eerste keer is in de geschiedenis van internationale betrekkingen, dat twee staten een uitzonderlijke kwalificatie krijgen, namelijk de term ’tweeling’. De monarch noemde de twee landen tweelingen, dat is sterker dan ’buren’ of ’broers’", voegt hij eraan toe.
Lees ook: Algerije: redenen van vebreking betrekkingen met Marokko
Met betrekking tot de verklaring van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken over Algerije tijdens zijn bezoek aan Rabat, zegt de politicoloog dat Yair Lapid "niets vijandigs heeft gezegd en Algerije niet heeft aangevallen zoals het Algerijnse regime beweert" en dat Marokko daarnaast ook niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor de uitspraken van een vertegenwoordiger van een soevereine staat. "Als ons de normalisatie van de betrekkingen met Israël wordt verweten, waarom heeft Algerije dan de rode loper uitgerold voor de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, die ook goede betrekkingen met Israël onderhoudt?"
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger (video)
Arrestaties na gewelddadige rellen in Nador