12 april 2023 - 17:00 - Cultuur
Van 22 april tot en met 23 juli kunnen bezoekers de ontwerpen van interieur- en meubelontwerper Mina Abouzahra bewonderen in het Rijksmuseum Muiderslot. De tentoonstelling ’Van Knoop tot Knoop’ zet de ambacht van het weven in het licht, met onder andere meubels en een selectie tapijten uit de serie ’One Square Meter Berber’.
In het Rijksmuseum Muiderslot staat een reeks handgemaakte meubels, vervaardigd uit zorgvuldig gekozen materialen en ongelofelijke details, van de hand van de Marokkaans-Nederlandse designer Mina Abouzahra. De techniek van het weven is al eeuwenoud, maar wordt nog steeds toegepast. In het weefontwerp wordt vaak een boodschap verwerkt. "Elk tapijt is doordrenkt met symbolen en rituelen en verhalen, de kleuren, dikte en motieven vertellen uit welke regio de maakster komt, tot welke stam je behoort, of het in een regio koud is of warm. Uit de gebruikte kleuren kan je aflezen welke planten en mineralen er in die streek voorkomen", aldus ontwerper Mina Abouzahra in een persbericht.
Lees ook: Nederlandse koningin kiest Marokkaanse ontwerper voor Prinsjesdag
Mina Abouzahra werd in Marokko verliefd op handgeknoopte tapijten. Ze zet die ambacht nu in om interculturele uitwisseling tot stand te brengen, Marokkaanse handwerk en Nederlands design gaan in haar ontwerpen hand in hand. Met een aantal Nederlandse ontwerpers zoals Wieki Somers, Bertjan Pot en Mattijs van Bergen, trok Abouzahra naar Marokko om samen met lokale weefsters aan de slag te gaan. Door de wisselwerking kregen de weefsters inzicht in andere technieken en patronen en maakten de ontwerpers kennis met de Marokkaanse cultuur. Het resultaat is te zien in de tentoonstelling ’Van Knoop tot Knoop’.
Lees ook: Nederland: kunst uit Marokko in het Cobra Museum
De tentoonstelling bevat ook meubels die van Berbertapijten zijn gemaakt, in samenwerking met Marokkaanse ambachtslieden. Zo is onder meer de beroemde Abouzahra-Rietveld stoel te zien, die onlangs werd aangekocht door het Centraal Museum in Utrecht. "Als meubelmaker vind ik het belangrijk dat ambachtelijke technieken blijven bestaan. Ambacht draagt cultuur en traditie met zich mee en heeft alles wat een snelle consumptiemaatschappij niet heeft: het is duurzaam, heeft een ziel en ambachtelijke producten worden vaak mooier naarmate de tijd verstrijkt".
Marokkaanse Muay Thai-vechters in actie op ONE-gala
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Mocro Maffia-acteur Oussama Ahammoud voor de rechter
Dounia Batma terug onder de spotlights
Marokkaanse rapper Najm verovert schermen Times Square
New York in de ban van Koninklijke Marokkaanse Koummya-dolk (video)
Dounia Boutazout stopt ’Lalla Laaroussa’
Dounia Batma maakt enkele weken na celstraf comeback
Matt Damon onherkenbaar na Marokko-avontuur
Zorgen om invloed Frans op Marokkaans Darija