Zoeken

Wie heeft Brusselse Soufiane Benali vermoord?

14 oktober 2024 - 15:30 - Wereld

©

In de Brusselse rechtszaal wordt de moord op de 23-jarige Soufiane Benali, bijgenaamd "Nana", stap voor stap gereconstrueerd. Benali werd in juli 2020 doodgeschoten in de Brusselse gemeente Vorst.

Vrijdag was het de beurt aan de broer van Adnane Mahroug, die zelf ook gewond raakte tijdens de schietpartij in de Alfred Orbanstraat. Hij verklaarde dat hij die bewuste nacht rond 1 uur ’s ochtends een telefoontje kreeg met de melding dat er schoten waren gelost en zijn broer gewond was. "Ik kwam net van mijn werk bij een fastfoodrestaurant", vertelde hij aan de krant La Dernière Heure. Hij snelde met zijn scooter naar de plaats delict. "Daar zag ik iemand liggen onder een wit laken. Ik dacht eerst dat het mijn broer was, maar het bleek Soufiane Benali te zijn. Op dat moment wist ik meteen: dit is het werk van Mohamed-Amine Dardour."

Lees ook: Belgische politie pakt moordenaar Soufiane Benali na klopjacht

De getuige had zo zijn redenen om Dardour te verdenken. "Soufiane had me verteld dat Mohamed-Amine zijn broer had bedreigd en hem had meegenomen naar een appartement vol wapens en munitie. ’Ik heb ruzie gehad met mijn broer over dit voorval’, had Soufiane me toevertrouwd." De broer van Mahroug vervolgde zijn verklaring: "De volgende dag heb ik Younes Bakkali gecontacteerd, omdat ik wist dat hij er iets mee te maken had. Hij hangt altijd rond bij de wasserette op het Orbanplein, maar die dag was hij er niet. Niemand van de bende was er. Dat was verdacht. Ik heb hem gezegd: ’Als ik hoor dat jij erbij betrokken bent, dan sla ik je in elkaar’."

Soufiane Benali werd in de nacht van 4 op 5 juli 2020 doodgeschoten in zijn eigen buurt. Twee van zijn vrienden, 17 en 19 jaar oud, raakten zwaargewond. Na de moord meldden Youssef Jeddi en Mohamed-Amine Dardour zich bij de politie en beweerden onschuldig te zijn. Hun verhaal overtuigde de politie echter niet. Ze werden aangehouden op verdenking van moord, poging tot moord en verbale bedreigingen. In 2022 werden ze, samen met een derde verdachte, Younes Bakkali, doorverwezen naar het hof van assisen.

Lees ook: België: zitbank als eerbetoon aan doodgeschoten Soufiane Benali

Het drietal wordt ervan beschuldigd de moord op Benali te hebben gepleegd of daaraan te hebben meegewerkt. Volgens het onderzoek zouden Dardour en Jeddi de schutters zijn, terwijl Bakkali hen zou hebben getipt over de aanwezigheid van Benali voor de wasserette aan de Alfred Orbanstraat. Uit politieonderzoek blijkt dat Dardour, die sinds 2018 een criminele organisatie leidde die actief was in de verkoop van cannabis en cocaïne, Benali uit de weg wilde ruimen omdat hij hem als concurrent beschouwde. De bende van Dardour had een van zijn verkooppunten op het Orbanplein. De twee rivaliserende drugsbendes, die van het Orbanplein en die van het Sint-Antoniusplein (minder dan 500 meter verderop), probeerden elkaar uit te schakelen om de controle over de drugshandel in de wijk te

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team