Zoeken

Moslims hebben wereldwijd veel vragen over vaccinatie tijdens Ramadan

17 april 2021 - 18:20 - Wereld

©

Wereldwijd stellen moslims zich de vraag of vaccineren tijdens de Ramadan wel toegestaan is en op sommige plekken leidt dit zelfs tot moeilijkheden. In veel landen zetten religieuze leiders zich in om moslims te overtuigen zich te laten vaccineren.

Volgens de officiële leer moeten moslims zich tijdens de maand Ramadan onthouden ’van alles dat de lichaamsholten binnendringt’. Daarom vrezen veel moslims dat het coronavaccin het vasten doorbreekt. Ook de vraag of het vaccin wel halal is wordt al langer gesteld. "Als moslim moet je je bij alles wat je binnenkrijgt, afvragen of het geen onreine bestanddelen bevat", vertelt Hassan Barzizaoua, arabist en bestuurslid van moskee Taqwa in Culemborg. "Het coronavaccin bevat cholesterol, een vetstof die van dierlijke oorsprong kan zijn".

Behalve in Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Marokko, waar al miljoenen mensen gevaccineerd zijn, staan veel moslimlanden achter met het inenten van hun bevolking. Ook daarom zijn er veel zorgen over de voortgang van de vaccinatiecampagne tijdens de Ramadan. Wereldwijd proberen imams en moslimorganisaties de twijfels in de gemeenschap weg te nemen en zelf het goede voorbeeld te geven. De grootmoefti’s van Saoedi-Arabië en Libanon verklaarden dat het vaccin geen onderbreking is van het vasten. Het vaccin is namelijk niet voedend en wordt ook niet via de keel en het maag-darmstelsel opgenomen, maar in een spier geïnjecteerd.

Moslims zijn ook bang dat ze door eventuele bijwerkingen van de prik niet zouden kunnen vasten. Het ministerie van Volksgezondheid kreeg hierover veel vragen en de Rijksoverheid publiceerde er een video over waarin Hassan Barzizaoua een aantal antwoorden formuleert. Volgens hem zullen moslims niet massaal hun vaccinatie-afspraak gaan uitstellen. "De juiste informatie komt aan in de gemeenschap, waardoor steeds meer mensen gerustgesteld zijn", aldus Barzizaoua in De Volkskrant. De discussie over Ramadan en vaccinatie komt ook jaarlijkse terug met betrekking tot de griepprik. Gewoonlijk wordt dit opgevangen door een vaccinatiespreekuur na zonsondergang, maar dat is nu niet mogelijk vanwege de avondklok.

Volgens het ministerie van Gezondheid in Tunesië, hebben 50.000 van de 12 miljoen inwoners hun eerste prik gekregen sinds het begin van de campagne op 13 maart. Het land scherpte naar aanleiding van een verslechterde epidemiologische situatie de coronamaatregelen aan in aanloop naar de Ramadan. De grootmoefti van Tunesië verklaarde dat de Islam een centrale plaats geeft aan gezondheid en bescherming van het leven. "Gevaccineerd worden om jezelf en anderen te beschermen is een religieuze en nationale plicht".

In Indonesië is de vaccinatiecampagne in januari van start gegaan, maar het land kampt met veel wantrouwen met betrekking tot het vaccin. In aanloop naar de Ramadan heeft de regering besloten om mensen die het vaccin weigeren, te beboeten of van overheidsdiensten te ontzeggen. Ondanks de coronabrandhaard, worden de maatregelen er tijdens de Ramadan wel versoepeld. Het gebed gaat door in moskeeën en restaurants zijn ’s avonds open. De overheid liet moskeeën wel ontsmetten en vaccinatiecentra blijven open na zonsondergang.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team