Zoeken

Zeldzaam: muilezel bevalt van veulen bij Marokkaanse Oukaimeden

2 augustus 2014 - 21:37 - Marokko

©

Een muilezel is op 28 juli bevallen van een veulen bij de Oukaimeden in de regio van Marrakech. Een muilezel die een kleintje krijgt mag banaal lijken maar is in werkelijkheid een wetenschappelijk wonder.

Het dier was beladen met spullen van Franse wandelaars die in de regio op vakantie waren, toen het weigerde verder te lopen. Het beest ging op haar zij liggen toen de eerste weeën begonnen.

De toeristen besloten het dier van haar last te verlossen toen ze merkten dat ze aan het bevallen was meldt het dagblad Al Massae. De wandelaars waren onverwachts getuige van een unieke gebeurtenis. Een muilezel is namelijk de kruising van een paard en een ezel en is daarom steriel. Behalve nu dan. De moeder muilezel en haar veulen doen het allebei goed.

De geboorte van een muilezel veulen is uiterst zeldzaam maar niet uniek in Marokko. In 2002 was ook al een muilezel van een veulen bevallen nadat ze had gepaard met een ezel in Oulmès, op 150 kilometer van Rabat.

Deze uitzonderlijke gebeurtenis wekte toen veel belangstelling bij de internationale wetenschappelijke gemeenschap. Onder meer de Britse zender BBC deed toen uitgebreid verslag van de geboorte van de muilezel veulen, met name in een artikel genaamd "De wonderbaarlijke Marokkaanse muilezel".

Nadat experts twijfels hadden geuit over het feit dat een muilezel vruchtbaar kon zijn, voerden dierenartsen van de Animal Protection Society van Noord-Afrika (SPAAN) DNA-tests uit op het dier en haar kleintje. Deze bevestigden dat de moeder een echte hybride was, dus een kruising tussen een ezel en een paard.

In het laatste kwartaal van de twintigste eeuw werden slechts twee ander gevallen van zwangere muilezels gemeld. Een eerste in China in 1988 en de andere in Marokko in 1984. Sinds 1527 zijn er volgens de BBC, slechts 60 meldingen van bevallingen bij muilezels geweest.

In Marokko wordt in de verbeelding van het collectieve geheugen de bevalling van een muilezel beschouwd als een voorbode van het einde van de wereld. Het blijft een legende en vindt geen basis in de Koran en de uitspraken van de Profeet Mohamed.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team