Zoeken

Mysterieuze ziekte doodt dromedarissen in Marokko (video)

12 oktober 2024 - 13:00 - Marokko

©

In Zagora en Mhamid El Ghizlane in Marokko sterven veel dromedarissen aan een onbekende ziekte. Veehouders en toerismeprofessionals zijn verrast en maken zich zorgen. Ze roepen de autoriteiten om hulp.

De oorzaak van de ziekte is nog onbekend. In een verklaring aan Al3omk vermoeden verschillende veehouders dat de dieren ziek zijn geworden door het eten van bepaalde planten. Het is echter opvallend dat ook dromedarissen die niet in de natuur grazen, zijn getroffen. De veehouders zijn ook verbaasd over de snelheid waarmee de ziekte zich verspreidt. Sommigen proberen hun zieke dieren te redden met kruiden en traditionele behandelingen zoals cauterisatie.

Lees ook: Vijf paarden dood gevonden in Settat, vergiftiging?

Ook ondernemers in het toerisme maken zich zorgen. Ze gebruiken dromedarissen voor excursies en vrezen meer dieren te verliezen. Dit zou de toeristische sector, een belangrijke bron van inkomsten voor veel gezinnen, kunnen schaden, vooral nu het aantal boekingen in oktober toeneemt. Toerismeprofessionals hopen deze maand de tegenvallende zomermaanden te compenseren. Ze voelen zich machteloos en vragen de autoriteiten om hulp bij het redden van de zieke dieren.

Lees ook: Duizenden vissen dood op Marokkaanse kust

De Marokkaanse voedsel- en warenautoriteit ONSSA heeft inmiddels bloedmonsters afgenomen van de zieke dromedarissen. Deze worden in een laboratorium onderzocht om de oorzaak van de ziekte te achterhalen en een passende behandeling te vinden. Volgens dierenartsen is de ziekte niet besmettelijk en is er geen reden tot paniek. Ze vermoeden dat de dromedarissen giftige planten of vervuild water hebben binnengekregen na de overstromingen. De dieren worden behandeld met medicijnen in afwachting van de laboratoriumresultaten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team