23 november 2021 - 20:00 - Marokko
De Marokkaanse schrijfster Najat El Hachmi heeft op sociale media kritiek geuit op haar landgenote Fatima Hamed, de woordvoerster van de Beweging voor Waardigheid en Burgerschap (MDyC) in Sebta. Ze vindt het niet kunnen dat deze laatste een hoofddoek droeg tijdens een politieke manifestatie. Haar heftige reactie zette het web in vuur en vlam.
"Dank u, Ada Colau, Mónica García, Mónica Oltra en Yolanda Díaz, dat u dit symbool van onze onderdrukking in uw gelederen hebt opgenomen. Dit bewijst dat Spaanse vrouwen geen vrouwen zijn en dat onze vrijheid nog moet wachten. Het is ook een bewijs dat ons feminisme naar de achtergrond wordt verwezen en dat wij opgesloten blijven in de gevangenissen van de islam en het islamisme", schreef Najat El Hachmi op 15 november op haar Instagram-account. Het is een reactie op Fatima Hamed, die een hoofddoek droeg tijdens een politiek evenement. "Door de hijab in een dergelijk evenement toe te laten, wordt deze gelegitimeerd, samen met alle andere regels die aan moslimvrouwen worden opgelegd op het gebied van kleding," schrijft ze.
Lees ook: Miss Raisa, rapster met een hoofddoek (video)
De publicatie veroorzaakte een lawine aan reacties op sociale media. Sommige internetgebruikers vinden dat moslimvrouwen vrij moeten zijn om een hoofddoek te dragen. "Maar wat zij verdedigen is de vrijheid om zich te onderwerpen, om zich tot slaaf te maken. Moslimvrouwen zijn niet vrij in hun keuze om een hoofddoek te dragen. Zeggen dat er geen onderdrukking is, is hetzelfde als de kant kiezen van hen die ons discrimineren. Ja, de hoofddoek is discriminerend. Het is geen kwestie van met de vinger te wijzen of van vervolging van vrouwen met een hoofddoek, maar het gaat om het in vraag stellen van hun aanwezigheid in representatieve organen," aldus El Hachmi.
Lees ook: Najat el Hachmi: "hoofddoek is een mobiele gevangenis"
"Hoeveel meisjes worden niet gedwongen om make-up en hakken te dragen, hoeveel meisjes krijgen te horen dat ze niet aardig zullen worden gevonden als ze geen hakken dragen, omdat ze dan geen echte vrouwen zijn? Dit is een demagogisch argument, dat een esthetische druk verwart met een gevangenis waarvan het belangrijkste symbool de hoofddoek is," aldus de schrijfster. Ze betreurt dat haar reactie niet goed wordt begrepen door de politieke klasse. "Het doet me veel pijn dat we zo alleen staan in deze strijd. Velen van ons hebben zeer pijnlijke situaties moeten overwinnen, en we hoopten steun te vinden in het zogenaamde pro-gelijkheid beleid," klaagt ze.
El Hachmi merkt ook op dat het dragen van de hoofddoek niet afneemt, maar juist toeneemt. "Toen ik een kind was droegen getrouwde vrouwen in mijn stad een hoofddoek die hun haar niet helemaal bedekte, dat is nu niet meer het geval. Mijn grootmoeders droegen er zelfs geen: zij droegen gewoon een sjaal", zegt de schrijfster, die toegeeft dat zij ook een hoofddoek moest dragen toen zij 12 jaar was en in contact kwam met een fundamentalistische familie. "De hijab aantrekken is heel gemakkelijk; hem afdoen is heel moeilijk," zegt ze nog.
Lees ook: Spanje: meisje vanwege hoofddoek van school gestuurd
De opkomst van het fundamentalisme in Europa is één van de zorgen van de schrijfster. "Ik denk dat we niet kunnen blijven doen alsof het niet bestaat: het is er, en het heeft een zeer belangrijke invloed op de jongere generatie ... Het is ook veel moeilijker voor een vrouw met een hoofddoek om vooruit te komen in de Europese samenleving," zegt El Hachmi. Veel meisjes vertellen me dat mijn boeken hen helpen, dat ze het gevoel krijgen dat iemand hun verhaal vertelt. [...] Ik overweeg soms om me te beperken tot schrijven, want in de literatuur voel ik me vrij. Ik voel wel een behoefte om de hand te reiken naar hen die nog steeds in deze situatie verkeren. Ik kan niet veel voor ze betekenen, behalve via mijn schrijven".
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Iran wil banden met Marokko herstellen
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger (video)