Zoeken

’Nauwelijks merkbare’ daling brandstofprijzen in Marokko ondanks lagere olieprijs

27 september 2024 - 13:50 - Economie

©

De brandstofprijzen in Marokko zijn in september licht gedaald, in lijn met de lagere olieprijzen op de wereldmarkt.

Hoewel de prijs van Brent-olie zakte van gemiddeld 80,36 dollar per vat in augustus naar 73,82 dollar eind september, zijn de prijsverlagingen aan de pomp in Marokko beperkt gebleven tot 20 à 30 cent per liter. De gemiddelde prijzen voor diesel en benzine liggen nu op respectievelijk 11,80 en 13,70 dirham.

Lees ook: Benzine en diesel goedkoper in Marokko

Ondanks een daling van meer dan 10% in de olieprijs tussen 2 en 10 september, is het effect op de brandstofprijzen in Marokko "beperkt en nauwelijks merkbaar" gebleven, meldt Barlamane. Sinds september hebben distributeurs de prijzen twee keer verlaagd: eerst met 40 cent per liter voor benzine en 30 cent voor diesel, gevolgd door een tweede verlaging van 30 en 20 cent.

Deze totale daling van 70 cent voor benzine en 50 cent voor diesel, oftewel een afname van 4 à 5%, blijft echter achter bij de daling van 10% op de internationale markt. Verschillende factoren spelen een rol in de beperkte doorwerking van de lagere olieprijzen naar de Marokkaanse pompprijzen.

Lees ook: Marokko: diesel heeft een mooie toekomst voor zich

Vermoedens van prijsafspraken tussen distributeurs, interventies van de mededingingsautoriteit, de sluiting van de Samir-raffinaderij in 2016, de wisselkoers, belastingen, transport- en distributiekosten, en de winstmarges van distributeurs dragen allemaal bij aan deze situatie. Een expert uit de sector legt uit dat 50% van de uiteindelijke prijs bestaat uit belastingen en commerciële marges, wat wijst op problemen met de concurrentie en de neiging van distributeurs om hun winst te verhogen, zelfs in gunstige omstandigheden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team