Zoeken

Marokko: diesel heeft een mooie toekomst voor zich

11 september 2024 - 14:40 - Marokko

©

Hoewel importeurs en dealers van nieuwe auto’s zich verheugden op de invoering van de Europese milieunorm Euro 6 voor nieuwe voertuigen op de Marokkaanse markt, heeft de regering van Aziz Akhannouch besloten dit uit te stellen.

Oorspronkelijk zou Marokko vanaf januari 2025 de Euro 6-norm hanteren voor de goedkeuring van nieuwe auto’s, maar dit wordt nu uitgesteld tot 1 januari 2027. De registratie van voertuigen die niet aan deze norm voldoen, zou dan pas vanaf januari 2028 verboden worden, in plaats van januari 2026.

Lees ook: Marokko stelt "prijsverhogingen" voor auto’s uit

De reden voor dit uitstel van twee jaar is de huidige wereldwijde situatie, gekenmerkt door geopolitieke spanningen, inflatie en problemen met de toeleveringsketen. Maar vooral de extra kosten die de Euro 6-norm met zich meebrengt, zouden het vernieuwen van het Marokkaanse wagenpark kunnen belemmeren, aldus een wetsvoorstel van de ministers van Transport en Logistiek en van Energietransitie en Duurzame Ontwikkeling.

Lees ook: Marokko: einde diesel nabij?

Het uitstel van de nieuwe normen zal ook gevolgen hebben voor het succes van programma’s om het wagenpark te vernieuwen, zoals het programma "Safe Autocar" van het ministerie van Transport en Logistiek. Dit programma stimuleert bedrijven in het wegtransport om voertuigen aan te schaffen die zijn uitgerust met veiligheidsvoorzieningen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Door de Euro 6-norm zullen de aanschafkosten van nieuwe voertuigen naar verwachting met 5 tot 12% stijgen voor alle merken, wat de vernieuwing van het wagenpark kan belemmeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team