Zoeken

Marokko: parlementslid eist diesel aan 10 dirham

13 september 2024 - 14:40 - Economie

©

Ondanks de daling van de olieprijs op de wereldmarkt, blijven de brandstofprijzen in Marokko hoog. Parlementslid Fatima Tamni van de Federatie van Democratisch Links (FGD) heeft de regering hierover aan de tand gevoeld.

In een schriftelijke vraag aan de minister van Energietransitie en Duurzame Ontwikkeling uit Tamni haar ongenoegen over het feit dat de prijzen aan de pomp niet dalen, terwijl de olieprijs onder de 67 dollar per vat is gezakt. Ze vraagt zich af waarom deze internationale prijsdaling niet merkbaar is bij de Marokkaanse tankstations.

Lees ook: Dieselrijders in Marokko dupe van hoge winstmarges

Volgens Tamni zouden de brandstofprijzen in Marokko veel lager moeten zijn, gezien de huidige olieprijs. Ze verwijst naar experts die stellen dat een liter diesel 10,23 dirham zou moeten kosten en een liter benzine 11,58 dirham. Ze beschuldigt de oliemaatschappijen ervan te profiteren van de situatie om hun winst te vergroten.

Het parlementslid spreekt van "hebzucht" bij deze bedrijven, die volgens haar mogelijk is door een gebrek aan toezicht van de Mededingingsraad en het stilzwijgen van de regering. Uiteindelijk zijn het de consumenten die de dupe zijn, met name omdat hun koopkracht al flink is verzwakt.

Lees ook: Onvrede in Marokko: tanken onbetaalbaar

De politica dringt er bij de regering op aan om snel maatregelen te nemen tegen deze praktijken van de oliemaatschappijen. Ze pleit voor meer bevoegdheden voor de Mededingingsraad om de brandstofprijzen beter te controleren en overtredingen te bestraffen, en voor steun aan kwetsbare groepen in de samenleving.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team