3 april 2021 - 17:40 - Wereld
Omdat er op dit moment geen zicht is op uitzetting naar Marokko binnen een redelijke termijn, oordeelt de Raad van State dat Marokkaanse vreemdelingen niet meer kunnen worden vastgehouden in afwachting van hun uitzetting uit Nederland.
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid besloot eind 2020 om drie illegale Marokkaanse migranten in bewaring te stellen in afwachting van hun uitzetting naar Marokko. De drie mannen gingen in hoger beroep tegen dit besluit omdat er enkel een uitzetting kan plaatsvinden als ze een tijdelijk reisdocument krijgen van de Marokkaanse autoriteiten. Maar Marokko heeft al sinds 2020 geen laissez-passer meer afgegeven.
Eén van de twee mannen wacht reeds sinds 2008 op het reisdocument van de Marokkaanse autoriteiten, ondanks aandringen van de staatssecretaris. Er is ook geen duidelijkheid over wanneer Marokko terug zijn samenwerking zal verlenen door het verstrekken van het reisdocument. Daarom oordeelde de hoogste bestuursrechter dat het drietal onmiddellijk moet worden vrijgelaten bij gebrek aan een perspectief op uitzetting naar Marokko binnen een redelijke termijn.
Justitie zegt dat de mannen het detentiecentrum mogen verlaten en zelf kiezen waar ze naartoe gaan. Zo’n 80 andere vreemdelingen in dezelfde situatie komen dankzij deze uitspraak van de raad van State nu ook in aanmerking om vrij te worden gelaten.
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan
Ondernemer Youssef Allali centraal in Belgische moordzaak