14 oktober 2022 - 13:00 - Wereld
Marokko wendt zich tot Israël om de civiele nucleaire macht in de regio te worden, wat Algerije niet bevalt. Beide landen zijn al jaren in een wapenwedloop verwikkeld.
De samenwerking tussen Marokko en Israël op nucleair gebied zal worden ontwikkeld. De kernovereenkomst werd ondertekend door de voorzitter van de Mohammed VI Polytechnische Universiteit, Hisham al-Habti, namens het consortium van Marokkaanse wetenschappers, en door professor Doron Auerbach namens het consortium van Israëlische wetenschappers. De Israëlische minister van Onderwijs, Yifat Shasha Biton, en het hoofd van de Marokkaanse ambassade in Israël, Abderrahim Beyyoudh, vertegenwoordigden de top van Israëlische bedrijven uit de energiesector, meldt Atalayar.
Lees ook: Israël bereid nucleaire technologie met Marokko te delen
De overeenkomst zal de wederzijdse samenwerking tussen de twee landen uitbreiden op gebieden zoals de ontwikkeling van oplaadbare batterijen, recycling, zonne-energie, waterstofeconomie, enz. Daniel Rouach, vice-voorzitter van de Israëlisch-Marokkaanse Kamer van Koophandel in Tel Aviv, zei dat het woord "nucleair" sinds enkele weken in Israëlisch-Marokkaanse bilaterale samenwerkingskringen wordt gebruikt. "De Fransen, die voorstander zijn van kernenergie, willen niet echt samenwerken op dit gebied. Ze zijn bang voor de reactie van Algiers. En bovenal willen ze geen nucleaire proliferatie," legt een Israëlische deskundige uit.
Om zijn energiebronnen te diversifiëren wil Marokko kernenergie gebruiken. Om de overgang naar een groene economie te versnellen, wil het koninkrijk al enkele jaren kernreactoren bouwen. "In 2021 werd het eerste nationale opleidingscentrum van Marokko voor nucleaire wetenschappen en technologieën geopend. Het was een uitbreiding van het nationale centrum voor energie, nucleaire wetenschappen en technologieën (CNESTEN) in Maamora", verzekert een Marokkaanse bron.
Lees ook: Marokko traint voor nucleaire veiligheid
Moshe Edri, directeur-generaal van de Israëlische Commissie voor Atoomenergie (IAEC), sprak in een recente verklaring de hoop uit dat de in 2020 ondertekende Abraham-overeenkomsten, die heeft geleid tot de normalisering van de betrekkingen met Marokko, "de weg vrijmaakt voor een belangrijke directe dialoog in de regio, ook op nucleair gebied". Deze overeenkomsten werden door Algerije en Iran niet verwelkomd.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan