Zoeken

Nieuwe spanningen tussen Marokko en Spanje

12 juni 2024 - 09:40 - Marokko

©

De recente installatie van een zonnecentrale door Spanje op de Islas Chafarinas en Alborán heeft geleid tot nieuwe spanningen met Marokko. Rabat betwist de soevereiniteit over deze eilanden en ziet de Spaanse actie als een "provocatie".

Marokkaanse media hebben fel gereageerd op de installatie van de zonnecentrale. Ze beschouwen het als een "militaire provocatie" van Spanje en benadrukken dat Marokko al lang aanspraak maakt op deze eilanden, evenals op de rots van Velez de la Gomera en de enclaves Ceuta en Melilla.

Lees ook: Spanje laat klokkentoren Al Hoceima slopen

De Islas Chafarinas, gelegen op 3,5 kilometer van de Marokkaanse kust ten oosten van Melilla, zijn sinds 1848 onder Spaanse soevereiniteit. Het Spaanse leger nam toen de controle over de eilanden over.

Alborán ligt in het westelijke deel van de Middellandse Zee, op ongeveer 55 kilometer ten noorden van de Marokkaanse kust en 85 kilometer ten zuiden van de Spaanse provincie Almería. Spanje heeft het eiland in 1540 veroverd na de Slag bij Alboran.

Lees ook: Spanje verhoogt militaire aanwezigheid op betwiste gebieden met Marokko

Volgens de Spaanse krant El Economista maakt de zonnecentrale op de Islas Chafarinas deel uit van een project van het Spaanse ministerie van Defensie. De centrale, met een prijskaartje van meer dan 550.000 euro, moet elektriciteit gaan leveren aan de Spaanse militaire eenheid die op de eilandengroep is gestationeerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team