Zoeken

Normalisatie Marokko-Israël: steun Algerije voor Polisario speelde cruciale rol

2 juni 2024 - 12:00 - Marokko

©

Bijna vier jaar na de normalisatie tussen Marokko en Israël, blijft het onderwerp actueel, zeker met de recente escalatie tussen Israël en Hamas. Mustapha Ramid, voormalig Marokkaanse minister van Justitie, belicht de drijfveren achter deze historische toenadering.

Volgens Ramid, die sprak op het Forum Ahmed Raissouni, speelde de vijandigheid van Algerije jegens Marokko een cruciale rol in de beslissing om de banden met Israël aan te halen. De specifieke uitdagingen van elk land kunnen normalisatie bevorderen, aldus Ramid. "Voor Marokko was dit vooral de kwestie van de Sahara," legde hij uit. "Westerse mogendheden misbruiken vaak interne crises in landen om extra druk uit te oefenen."

Lees ook: Algerije furieus op "trio" Marokko-Verenigde Arabische Emiraten-Israël

Onder auspiciën van de Trump-administratie normaliseerde Marokko in december 2020 zijn betrekkingen met Israël in ruil voor Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara. Deze toenadering leidde tot een verslechtering van de relaties tussen Rabat en Algiers. Algerije verbrak op 24 augustus 2021 eenzijdig de diplomatieke betrekkingen met Marokko vanwege "vijandige acties" van het koninkrijk.

Lees ook: Algerije roept Marokko op om banden met Israël te verbreken

De Marokkaanse normalisatie met Israël bracht ook de regerende PJD-partij, toen geleid door Saadedine El Othmani, in een lastige positie. De islamitische partij verzette zich tegen de normalisatie. De toenmalige premier zette zijn eigen partijgenoten en de Palestijnse sympathisanten in Marokko tegen zich door deze historische stap te zetten. Gevolg: de partij verloor de verkiezingen van september 2021.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team