Zoeken

OESO kritisch over sociale woningbouw in Marokko

21 september 2024 - 08:00 - Marokko

©

Hoewel het Marokkaanse beleid voor sociale woningbouw de afgelopen twintig jaar heeft bijgedragen aan het terugdringen van sloppenwijken en het verbeteren van de toegang tot fatsoenlijke huisvesting, zijn er volgens een recent rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) ook duidelijke tekortkomingen.

Het rapport, waarover de krant L’Economiste bericht, wijst erop dat sociale woningen vaak terechtkomen bij middenklassegezinnen in plaats van bij mensen met een laag inkomen. Dit komt door het ontbreken van duidelijke criteria voor wie in aanmerking komt voor een sociale woning. Bovendien is de geografische spreiding van de sociale woningbouw niet goed afgestemd op de behoefte, met regio’s waar er een overschot of juist een tekort aan woningen is.

Lees ook: Casablanca: 62.000 gezinnen krijgen nieuw appartement

Ook het programma ’Steden zonder Sloppenwijken’ heeft volgens de OESO zijn beperkingen. Niet alle beoogde huishoudens zijn bereikt, en soms wonen er zelfs mensen in de woningen die er geen recht op hebben. Daarnaast zijn er problemen met de integratie van nieuwe wijken in de bestaande steden, doordat er te weinig voorzieningen en diensten zijn.

De OESO erkent wel dat er een nieuwe impuls is gegeven aan het woningbouwbeleid, met de nadruk op persoonlijke hulp aan woningkopers in plaats van belastingvoordelen voor projectontwikkelaars. Toch moet het beleid voor sociale woningbouw worden herzien om ervoor te zorgen dat er meer doordachte, kwalitatief betere en gerichtere woningen worden gebouwd.

Lees ook: Marokko gaat twee miljoen sociale woningen bouwen

Het rapport adviseert om sociale woningbouw te stimuleren in steden en regio’s waar er een tekort is, en juist niet te bouwen waar al veel projecten zijn gerealiseerd. Dit zou overproductie en leegstand moeten voorkomen. Daarnaast moet er meer aandacht zijn voor de kwaliteit van de woningen en de wijken waarin ze worden gebouwd, met voldoende voorzieningen, diensten en goede bereikbaarheid. Tot slot moet de toewijzing van sociale woningen beter gericht zijn op specifieke doelgroepen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team