30 november 2022 - 23:00 - Economie
Door de hogere prijzen als gevolg van de droogte in Marokko ligt een stijging van de fraude met olijfolie in het verschiet. De prijsstijging als gevolg van de crisis kan ook leiden tot een toename van fraude met olijfolie.
Het product zou in Marokko tot 25% duurder kunnen worden, waardoor het voor veel consumenten onbetaalbaar wordt. De droogte van dit jaar in het koninkrijk heeft geleid tot bezorgdheid over de beschikbaarheid van olijfolie. Een liter olijfolie wordt in veel regio’s verkocht voor 80 dirham (7,24 euro). Deze prijs is al hoog als je bedenkt dat het gemiddelde brutoloon in Marokko 323 euro bedraagt, aldus Moody’s Analytics.
Lees ook: Marokko niet in top 10 beste olijfoliën ter wereld
Op sociale media hebben veel Marokkanen hun ongenoegen geuit over de hoge prijzen en de onbeschikbaarheid van olijfolie, een belangrijk ingrediënt in de lokale keuken. De voorzitter van de Marokkaanse beroepsvereniging voor olijfolie (Interprolive), Rachid Benali, waarschuwt de consumenten dat de fraude met olijfolie door het tekort zou kunnen toenemen. Er is een reële kans dat Marokko niet genoeg olijfolie zal produceren om aan de binnenlandse vraag te voldoen en zijn exportverplichtingen na te komen.
"Olijfolie wordt in Marokko nog grotendeels in bulk verhandeld. Dit soort gebruik maakt volgens onze schattingen 85% van de nationale consumptie uit en laat ruimte ontstaan voor diverse fraudes. Er is geen echte manier om na te gaan of deze olie versneden is", aldus Benali. Hij voegt eraan toe dat bij de meeste frauduleuze praktijken olijfolie van de eerste persing of extra olijfolie van de eerste persing wordt gemengd met onzuivere of plantaardige olie.
Lees ook: Marokko verwacht sterke daling olijventeelt
Volgens Benali "zijn deze praktijken in Marokko verboden omdat ze als frauduleus worden beschouwd, ook al zijn ze niet schadelijk voor de gezondheid". In sommige landen worden ze zelfs gedoogd, mits op de verpakking wordt vermeld dat het om versneden olie gaat. De prijs van olijfolie kan in sommige regio’s van het koninkrijk oplopen tot 100 dirham (9,04 euro) per liter, waarschuwt de vereniging. Volgens de Internationale Olijfolieraad exporteerde Marokko in de campagne 2021-2022 ruim 28.000 ton olijfolie, terwijl de binnenlandse consumptie 150.000 ton bedroeg. Ter vergelijking: in de campagne 1990-1991 was dat slechts 37.000 ton.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden