28 mei 2011 - 16:59 - Marokko
Zondag 22 mei werden een groot aantal demonstranten gewond tijdens de gewelddadige repressie van protestmarsen in Marokko. Deze onderdrukking kan een gevaar betekenen voor de "Marokkaanse uitzondering" en de protesten in het land een nieuw impuls geven.
De demonstranten, die zondag 22 mei minder waren dan bij de vorige marsen, leidde Marokko en de koning tot grote hervormingen, zoals de herziening van de grondwet die op 9 maart werd aangekondigd.
Maar de beloofde hervormingen hebben de straat niet kunnen kalmeren en de vraag naar verandering wordt alsmaar groter. De gewelddadige repressie van de betogingen, zelfs al zijn dezen verboden, lijkt deze laatste weken het nieuwe beleid te zijn van de Marokkaanse autoriteiten. Een gevaarlijke zet dat de deur opent aan meer protesten en zelfs een scenario vergelijkbaar aan de Tunesische en Egyptische opstanden!
Metsa Rahimi, bekende expert van de Maghreb, ondervraagd over de brutale optreden van de veiligheidsdiensten in de afgelopen weken (15 mei en 22 mei) door Babylon & Beyond, is van mening dat het verbieden van de marsen juist een reden te meer is om de straat op te gaan.
"De autoriteiten hebben de marsen in hoofdstad vorig weekend verboden, marsen die nochtans in het verleden werden toegestaan. Dat is een besluit die kan leidden tot nieuwe protesten en wanneer dat begint, is er geen rem meer aan te zetten. We zagen het duidelijk vorig weekend. De mensen bekritiseerden openlijk de Makhzen en elites en scandeerden ’Weg met het regime! We willen meer hervormingen, meer vrijheid.’ Wanneer de politie gebruik maakt van geweld vallen de mensen de regering nu éénmaal aan!"
De analist is ook niet overtuigd van de veranderingen die de hervorming van de grondwet met zich zou moeten meebrengen. "Eind juni zou de Koning de geplande hervormingen van de grondwet bekend moeten maken. Marokko wordt al jaren beschouwd als één van de meest hervormingsgezinde landen. Europa heeft het koninkrijk steeds met respect beschouwd, maar vele hervormingen bleken nadien oppervlakkig. Velen spreken van constitutionele hervormingen, maar gaat dat een echt verschil maken"?
Op de vraag waarom Marokko niet dezelfde protesten als in Libië en Tunesië meemaakt antwoord Metsa Rahimi dat, als alles in Marokko vrij kalm is verlopen, het is omdat er geen geweld werd gebruikt tegen de demonstranten. Maar dat is helaas aan het veranderen. "Het geweld zal blijven stijgen en dit zolang de Beweging 20 februari weigert deel te nemen aan de hervorming van de grondwet en ervoor kiest in de straten te blijven demonstreren. De Beweging is ook niet echt duidelijk meer, de islamistische beweging Al Adl wal Ihssane heeft deze massief geïnfiltreerd, wat de eisen van de Beweging onduidelijk heeft gemaakt."
"Als de politie geweld blijft gebruiken en dat de Beweging blijft kiezen voor de straat in plaats van aan de hervormingen deel te nemen, kan de situatie zeer snel verslechteren", concludeert de analist.
Doden bij crash vliegtuig Marokkaanse luchtmacht
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Iran wil banden met Marokko herstellen
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Doden bij crash vliegtuig Marokkaanse luchtmacht
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren