13 november 2012 - 21:49 - Economie
Marokko en de Europese Unie hebben donderdag in Rabat, geen akkoord gevonden over de verlenging van hun visserijovereenkomst, vooral om politieke en technische redenen.
De onderhandelingen gaan volgende maand verder in België. Marokko en de Europese Unie zijn, tijdens de tweedaagse onderhandelingen op hun posities gebleven, tot de grote ergernis van Europese onderhandelaars.
Volgens bronnen van het Marokkaans ministerie van Landbouw, verliepen de gesprekken in een positieve sfeer, maar is de kans zeer klein dat, voor het einde van het jaar, een akkoord wordt gevonden.
De vernieuwing van de visserijovereenkomst werd bijna een jaar geleden geweigerd door het Europees Parlement, omdat het niet voldoende impact had op de EU-economie. Ook het feit dat de Sahara-wateren inbegrepen waren, speelden tegen de vernieuwing van de overeenkomst.
Op dag van vandaag weigert Marokko de overeenkomst te verlengen in haar klassieke vorm. De visbestanden werden eerder geëxploiteerd en geëxporteerd in ruwe vorm. Marokko wil nu dat Europa investeringsgaranties geeft, nieuwe banen creëert en deelneemt aan de ontwikkeling van de visserijsector in Marokko.
Ook al bracht de overeenkomst jaarlijks 36 miljoen euro op aan Marokko, popelt de regering niet om deze te vernieuwen. Volgens experts heeft het land namelijk niets te verliezen indien de overeenkomst niet wordt verlengd.
Geen Marokkaanse olijfolie in wereldtop 100
Ryanair vliegt naar Dakhla: Algerije boos
Doden bij crash vliegtuig Marokkaanse luchtmacht
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Iran wil banden met Marokko herstellen
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars