Zoeken

Online haatcampagne tegen Marokkaanse boksster na Imane Khelif-rel

10 augustus 2024 - 13:50 - Sport

©

De controverse rond de Algerijnse boksster Imane Khelif op de Olympische Spelen blijft de gemoederen bezighouden. Oumayma Belahbib, een Marokkaanse boksster en lid van de Internationale Boksbond (IBA), heeft aangifte gedaan wegens "cyberpesten", "beledigingen", "doodsbedreigingen" en "smaad", aldus een politiebron tegenover Le Parisien.

Oumayma Belahbib bevestigt zelf dat ze sinds 1 augustus, de dag van de wedstrijd tussen Imane Khelif en Angela Carini, dagelijks honderden haatberichten en bedreigingen op sociale media ontvangt. Ze wordt ervan beschuldigd de controverse rond Khelif te hebben aangewakkerd.

Lees ook: Marokkanen boos na overwinning Algerijnse transgender bokser op Marokkaanse tegenstandster

De Algerijnse boksster staat sinds het begin van de Olympische Spelen in Parijs in het middelpunt van een discussie over haar genderidentiteit. Veel mensen beschuldigen haar ervan "een man" of "transseksueel" te zijn na haar snelle overwinning op de Italiaanse Angela Carini. Deze polemiek wordt gevoed door haar diskwalificatie in 2023 tijdens het WK boksen na een gendertest van de IBA.

Sommige internetgebruikers houden Oumayma Belahbib verantwoordelijk voor deze controverse. De 27-jarige vrouw, die in Frankrijk woont, zegt dat ze sinds 1 augustus duizenden bedreigende en beledigende berichten op sociale media heeft ontvangen, "meer dan 200 per dag". Ze ontving ook "gewelddadige inhoud met haar identiteit en gezicht".

Oumayma Belahbib wordt niet alleen aangevallen omdat ze boksster is, maar ook omdat ze lid is van de Atletencommissie van de IBA, dezelfde bond die Khelif en de Taiwanese Lin Yu-ting in 2023 uitsloot. Beide vrouwen werden uit de competitie gezet vanwege gendertests. Volgens de IBA had Khelif "hoge testosteronwaarden" en voldeed Lin Yu-ting "niet aan de geschiktheidscriteria na een biochemische test".

"Mij wordt verweten dat ik de oorsprong ben van het complot tegen Imane omdat ik haar concurrent zou zijn, omdat ik Marokkaans ben en omdat ik lid ben van de IBA". De boksster, die zich niet kwalificeerde voor de Olympische Spelen, voelt zich een "zondebok". "Het is een probleem tussen deze twee boksers (Imane Khelif en Angela Carini) en ik word er middenin gezet", legt ze uit. Ze voelt zich "in de steek gelaten" door de autoriteiten en heeft "geen enkele steun" ontvangen.

Lees ook: Zorgde Marokko voor diskwalificatie Algerijnse bokster?

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC), verantwoordelijk voor het boksen op de Spelen van 2024, erkent deze tests niet en stond beide boksers toe om deel te nemen. Hoewel de organisatie van sportdisciplines tijdens de Olympische Spelen traditioneel wordt beheerd door de internationale federaties, is dit niet het geval voor de IBA, die in het verleden betrokken was bij verschillende schandalen, waaronder corruptie. Het IOC heeft benadrukt dat Khelif "als vrouw geboren is, als vrouw geregistreerd staat, haar leven als vrouw leeft en als vrouw bokst".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team