19 mei 2022 - 20:50 - Wereld
Fatima Aboulouafa, de voormalige teamchef van de politie Leiden, vocht dinsdag haar ontslag aan bij de rechtbank in Den haag. De Marokkaans-Nederlandse politievrouw werd ontslagen nadat ze misstanden bij de politie blootlegde. Ze eist een schadevergoeding van 300.000 euro als ze haar baan niet terugkrijgt.
Aboulouafa besprak in 2018 voor het eerst het handelen van een tien- tot vijftiental rotte appels bij de politie met haar leiding in Den Haag. De agenten spraken in WhatsApp-groepen over ’kutmarokkanen’ en noemden zichzelf ’Marokkanenverdelgers’. Vanaf juni 2019 kaartte ze ook op Instagram thema’s als discriminatie, racisme en machtsmisbruik, bij de politie aan. Naar eigen zeggen wilde ze daarmee het taboe doorbreken op de misstanden binnen de politie. Maar dat schoot in het verkeerde keelgat van districtschef Arthur van Baaren. Hij vreesde dat Leidenaren zouden denken dat de misstanden over de Leidse politie gaan, in plaats van die in Den Haag. Wanneer NRC en De Volkskrant over haar Instagram-berichten schrijven, wordt Aboulouafa verweten dat ze naar de landelijke media is gestapt. Zijzelf heeft dat altijd ontkend.
Lees ook: Crowdfundingsactie voor rechtszaak klokkenluider Fatima Aboulouafa
Eind september 2019 werd Aboulouafa ontslagen. Burgemeester Ahmed Marcouch probeerde te bemiddelen, maar omdat ze zich niet meer veilig voelde bij de politie, besloot ze in overleg te gaan over een vertrekregeling. Ze liet als snel weten dat ze daarop wil terugkomen, maar haar ontslag werd in 2021 alsnog officieel gemaakt, omdat de verhouding volgens de politie onherstelbaar beschadigd zou zijn.
Haar advocaat, Mariska Aantjes, zegt dat dit niet kan kloppen. "De politie is een zeer grote organisatie met 67.000 werknemers. Mevrouw Aboulouafa heeft gedurende een kwart eeuw een smetteloos dienstverband gehad. Er zijn bovendien genoeg collega’s, onder wie ook veel leidinggevenden, die hebben aangegeven graag met haar te willen werken." Politiechef Luthe Nieuwerth was als voormalig programmamanager diversiteit aanwezig bij de zitting, hij zei dat hij drie aanbiedingen van politiechefs had gekregen die Aboulouafa wel wilden hebben. "Die aanbiedingen hebben we niet meer met mevrouw besproken omdat zij het overleg toen afkapte."
Lees ook: Nederland: politieagenten die zich Marokkanenverdelgers noemden gestraft
Tijdens de zitting op dinsdag werd het Fatima Aboulouafa even te veel. "Sorry, dat ik nu een beetje emotioneel wordt", antwoordde ze toen de rechter vroeg of ze het conflict had kunnen voorkomen. "Ik heb 27 jaar altijd geprobeerd problemen aan te kaarten bij de politie, de organisatie waar ik ondanks alles zo verdomd veel van houd. De politie is vergeten dienstbaar te zijn, zowel naar de burgers toe als intern." De rechtbank in Den Haag beslist op 28 juni over de zaak.
WK-droom Marokko: honderden miljoenen voor weg naar stadion Hassan II
Belgische voetbaltalenten kiezen massaal voor Marokko
Marokkaanse Muay Thai-vechters in actie op ONE-gala
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Algerije zwicht over Sahara voor herstel banden met Frankrijk
Zwitserse post spreekt nu ook Arabisch
EasyJet serveert tajine als dessert
Robot met kaftan in straten China (foto’s)
In Marokko geproduceerde auto is nummer 1 in Europa
Saoedi-Arabië’s Eid aankondiging voedt twijfel
Canadezen verruilen Verenigde Staten voor Marokko