17 augustus 2013 - 19:00 - Economie
Melkproducent Centrale Latière heeft onverwachts de melkprijzen verhoogd in Marokko. Een halve liter melk kost nu 3,50 dirham tegen 3,30 dirham voorheen.
De liter UHT-melk steeg van 8,50 naar 9 dirham en die van volle melk van 9 naar 9,50 dirham. Een aantal andere producten van Centrale Laitière zijn tot 60 cent duurder geworden.
Copag dat het merk Jaouda commercialiseert, en melkproducent Colainord, hebben vrijdag hun prijzen aangepast aan die van Centrale Laitière.
De voorzitter van een Marokkaanse NGO die anoniem wil blijven, vertelde ons dat Copag en Centrale Laitière prijsafspraken hadden gemaakt, wat bij de wet verboden is.
Op internet wordt er opgeroepen tot een boycotactie tegen Centrale Laitière, omdat de groep als eerste haar prijzen verhoogde.
De regering zegt geen invloed te hebben gehad op de prijsstijging. "De wet op de liberalisering van prijzen en concurrentie, geeft bedrijven het recht om hun prijzen te verhogen, onder voorbehoud dat ze dit op voorhand aankondigen" aldus Najib Boulif, minister van Algemene zaken, aan Akhbar Al Yaoum.
De totale omzet van de zuivelsector in Marokko draait rond de 10 miljard dirham. Copag en Centrale Laitière hebben 80% van de Marokkaanse zuivelmarkt in handen.
Een Marokkaan verbruikt gemiddeld 55 liter melk per jaar, wat één van de laagste gemiddelden in de wereld is. Toch wil het land tot 4,5 miljard liter melk gaan produceren in 2020.
National Geographic landt in Marrakech met exclusieve toeristen
Marokko probeert Frans voetbaltalent te strikken
Minister belooft einde aan bedelarij in Marrakech
Marokko’s mooiste natuurwonderen
Zorgen over "tsunami van voedselvergiftigingen" in Marokko
Walid Regragui puzzelt opnieuw met elftal
Marokkaanse SGMB-bank verkocht
BIM opent megaplatform in Marrakech
Marokko exporteert auto’s naar ruim 70 landen
VS stuurt ondernemers naar Marokko om export te vergroten
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet