Zoeken

Oproep aan Koning Mohammed VI redt Marokkaans gezin in Turkije

3 juni 2024 - 08:00 - Wereld

©

Een Marokkaanse ex-Daesh-strijder die illegaal in Turkije verblijft, krijgt mogelijk de kans om terug te keren naar Marokko met zijn vrouw en drie dochters. Zoubir Al Hasnaoui vreesde dat zijn gezin zou worden uitgezet naar Syrië, maar nu is er een sprankje hoop.

De 37-jarige man heeft drie dochters, Rihana, Arij en Zineb, die in Syrië zijn geboren en geen Marokkaanse identiteitspapieren hebben. Na een oproep aan Koning Mohammed VI is er beweging gekomen in de zaak. Het Marokkaanse consulaat in Istanbul heeft contact opgenomen met de vader om zijn aanvraag in te dienen bij de Marokkaanse autoriteiten. Zodra alle benodigde documenten waren verzameld, werd het dossier overgedragen aan het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: Marokkaans gezin in Turkije smeekt Koning Mohammed VI om hulp

"Na deze stap namen de consulaatmedewerkers contact met me op en deelden ze mee dat de Marokkaanse autoriteiten onze aanvraag hebben ingewilligd", aldus Al Hasnaoui aan de website Al3omk. De dochters, die in een video hun blijdschap uiten over een mogelijke terugkeer naar Marokko, scanderen de naam van hun land, Koning Mohammed VI en allen die hen hebben gesteund.

Zoubir Al Hasnaoui is dankbaar voor de steun die hij heeft gekregen van de Koning, de directeur-generaal van de nationale veiligheidsdienst Abdellatif Hammouchi, de consul in Istanbul, diverse instanties, verantwoordelijken, journalisten en bloggers.

De man verliet Marokko om zich bij een groep strijders in Syrië aan te sluiten, maar kwam al snel tot inkeer. "Ik weigerde bloed te vergieten of me te mengen in conflicten of religieuze oordelen. Ik bleef geïsoleerd en werd met argwaan bekeken door leden van de groep", vertelde hij. Na te zijn mishandeld vanwege zijn meningsverschillen, wist hij te ontsnappen uit Syrië.

Lees ook: Spaanse rechtbank scheidt Marokkaans gezin: Nasser Bourita reageert

Zoubir Al Hasnaoui beseft dat hij bij terugkeer in Marokko voor de rechter zal moeten verschijnen. "Ik weet dat er gevolgen zijn aan mijn terugkeer naar Marokko na mijn ervaring in Syrië. Maar ik ben bereid de verantwoordelijkheid te nemen voor mijn foute keuze en die nu recht te zetten. Ik zal me schikken naar elke beslissing van de Marokkaanse rechtbank."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team